Ексклюзиви
вівторок, 02 липня 2019 23:05

"М'ясники розповідали, як ріжуть туші, а комп'ютерники радили, як цей процес полегшити"

"М'ясники розповідали, як ріжуть туші, а комп'ютерники  радили, як цей процес полегшити"
Філіп Маріані - генеральний директор французького технопарку "Софія Антиполіс". Фото: Світлана Цибульська

3 млрд. євро прибутку щороку дає французький технопарк "Софія Антиполіс". Він об'єднує близько 2,5 тис. компаній, 30% з яких є іноземними. Вони працюють переважно у галузях обчислювальної техніки, електроніки, фармакології та біотехнологій. Тут також розташовані кілька навчальних закладів та європейська штаб-квартира консорціуму мережі Інтернет. Технопарк отримав назву на честь дружини засновника П'єра Лаффітта – Софії Гликман-Тумаркайн, українки за походженням.

- Одного разу влаштували сніданок для представників IT-індустрії і м'ясників, - розповідає генеральний директор технопарку Філіп Маріані. - Прийшли, бо безкоштовно. За столом змушені було розмовляти. Через 2 години знайшли спільні теми.

Під кінець сніданку мали готову ідею машини з розбирання м'яса. Потім вони ще зустрічалися і таки її створили.

У нас створені всі можливості для розвитку стартапів. МИ поєднуємо науку і бізнес заради результату. Наш парк покликаний створити простір, в якому зможуть спілкуватися інвестори і стартапери.

Як можна оцінити подальшу життєздатність стартапу?

- Є алгоритми оцінки інвестиційної готовності. І новаторський бізнес може сам себе оцінити за чіткими параметрами. Коли Motorola була ще невідомою компанією, то розробила стільниковий зв'язок, що працював лише в межах кімнати. На цей непотрібний винахід було витрачено 10 мільярдів доларів. Без чіткої оцінки перспективності застосовувати інновації зараз не доцільно.

Які інноваційні технології найбільш затребувані?

- Цифрові - віртуальна реальність, штучний інтелект, безпілотні автомобілі. Це - основні напрямки на наступні 10 років. Мистецькі твори - це теж продукт, який можна вивести на ринок. Зараз є методи, які дозволяють прогнозувати касовість фільму залежно від рівня його емоційності.

Які аргументи наводите інвесторам, щоб заохотити вкладати гроші?

- Даю зрозуміти, що у деяких сферах це - початок глобальних змін, тому зараз слушний момент для інвестицій. Зараз багато людей хочуть вкладати гроші в нерухомість, але прибутковіше інвестувати у компанію, яка має потенціал. Бізнесмени не хочуть чути набір тез дисертацій або переглядати величезну кількість формул. Їх цікавить, щоб проект був інвестиційно самостійним, готовим до запуску і не потребував додаткових досліджень. У інноватора немає віку і гендерних ознак. Навіть в 50 років можна почати свій стартап. Головне - рівень його ідеї. Стартапів зараз більше, ніж охочих їх фінансувати. Щоб ідеї стали успішними історіями, їх потрібно візіалізувати.

Які загрози несе глобальна диджиталізація?

- Залежність від технологій. Через цифролізацію економіки багато професій зникають. Це - один із чинників безробіття в Європі.

Чи є загроза зниження людського інтелекту?

- Так. Захистити від цього може лише ґрунтовна освіта. Технології повинні бути способом отримання знань, а не самими знаннями.

Як мотивувати молоде покоління навчатися, якщо інформацію можна отримати за лічені секунди?

- Це складна задача. Вчені – точно не герої сьогоднішнього дня. Та, наприклад, популярність Ілона Маска - це добре, бо він популяризує винаходи фізика Нікола Тесла. Технології повинні бути інструментом, а знання - метою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Власник Saab інвестує $23 млрд в електрокари

Яку освіту отримують ваші діти?

- Діти займаються за британською системою, бо хочу, що у них було відкрите мислення, відсутність шаблонності.

Як проходить ваш робочий день?

- Вранці 1-1,5 години я моніторю новини. Потім зустрічаюся з представниками компаніями в "Софія Антиполіс", щоб зрозуміти, яка "температура" в парку. Найважливіша моє завдання - розуміти майбутнє індустрії і основні тренди. Зараз триває дематеріалізація паперових грошей, зміна банківського сектора, наступним кроком стане впровадження нових транспортних систем.

Роботів Digit, що доправлятимуть пакунки, розпочав тестувати американський автовиробник Ford. Роботи під назвою Digit доноситимуть пакунки клієнтам від автомобіля до дверей людей – повідомили в компанії.

Зараз ви читаєте новину «"М'ясники розповідали, як ріжуть туші, а комп'ютерники радили, як цей процес полегшити"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути