Ексклюзиви
четвер, 29 жовтня 2015 09:42

МВФ змінить свої правила заради України - ЗМІ

МВФ змінить свої правила заради України - ЗМІ
Фото: business.ua

Західні країни мають намір у листопаді змінити правила кредитування Міжнародного валютного фонду з метою надання фінансової допомоги Україні, навіть якщо Київ учасно не поверне Москві 3 млрд дол. боргу.

Про це повідомляє "The Wall Street Journal".

Чинні на сьогодні правила забороняють фонду кредитувати країни, які мають непогашені борги перед іншими державами.

Таким чином, за цих правил МВФ Україна може не отримати обіцяні 17 млрд дол.

Співробітник Інституту міжнародної економіки Петерсона й колишній представник США в раді МВФ Дуглас Редикер вважає, що рішення МВФ про перегляд правил кредитування дозволить уникнути ситуації, за якої Росія "зможе взяти в заручники програму фонду".

У рамках запланованих змін МВФ, на думку експертів, може зробити виняток для випадків, коли країна-кредитор проводить недружню політику щодо позичальника.

Оскільки це питання не стосується основоположних принципів роботи організації, рішення з нього може схвалити більшість членів ради.

Нагадаємо, що Україна розглядає "російські" єврооблігації як приватний борг (при їхньому випуску в 2013 році ці папери на біржі міг купити будь-хто).

Москва ж наполягає на суверенному статусі облігацій (розглядає як борг однієї країни перед іншою), і тому Росія відмовляється взяти участь у реструктуризації, вимагаючи повернення коштів у повному обсязі.

З початку процесу реструктуризації Мінфін України закликав кредиторів не розцінювати мораторію за держборгом як дефолт. При цьому основний кредитор України МВФ не дає точно зрозуміти, як він офіційно визначає статус українського боргу перед РФ.

Зазначимо, що питання про статус російського боргу важливе, оскільки правила МВФ забороняють фонду кредитувати країни, що оголосили дефолт за офіційним кредитом.

Разом із тим, на думку експертів, МВФ розраховує, що Україні не доведеться виплачувати Росії 3 млрд дол. боргу цього року.

Зараз ви читаєте новину «МВФ змінить свої правила заради України - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути