четвер, 19 квітня 2012 22:50

МВФ все ще горить бажанням допомогти Україні

МВФ все ще горить бажанням допомогти Україні
Фото: segodnya.ua

Міжнародний валютний фонд готовий надати фінансову допомогу Україні, але для цього країні необхідно виконати раніше взяті на себе зобов'язання. Про це заявив глава представництва МВФ в Україні Макс Альєр на Українському інвестиційному саміті в Лондоні в четвер, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Мене багато хто питає: який статус переговорів з МВФ? Ми готові бути в резерві і надати допомогу Україні, але Україна повинна виконати те, на що погодилася", - сказав він.

Альєр зазначив, що макроекономічна історія України за останні два роки позитивна: інфляція досягла історичного мінімуму в 2%, покращилося виконання бюджету, скоротився його дефіцит, якщо не брати до уваги газові субсидії.

У той же час він звернув увагу на уповільнення швидкості реформ. Він уточнив, що в деяких сферах співпраці Києва з МВФ все ще залишаються проблемні питання. Серед них Альєр виділив субсидування газових тарифів для населення, що є важким тягарем для бюджету і промисловості. За його словами, Україна домоглася прогресу у монетарній та валютній політиці, але він менш відчутний, ніж передбачалося.

Говорячи про ситуацію в банківському секторі, глава представництва зазначив, що вона "приголомшливо" відновилася, але залишилися проблеми: погані борги, недостатній захист кредиторів. Альєр також зазначив, що викликає стурбованість ведення бізнесу в Україні.

Як повідомлялося, після минулих на початку 2010 року президентських виборів і зміни уряду в Україні було вирішено припинити програму stand-by 2008 року, за якою країна отримала $11 млрд. В кінці липня 2010 року МВФ вирішив відновити співпрацю з Україною за новою програмою stand by на SDR10 млрд (близько $ 15,6 млрд). Тоді ж Київ отримав перший транш у розмірі SDR1, 25 млрд. У грудні 2010 року МВФ вирішив виділити країні другий транш кредиту stand-by у розмірі SDR1 млрд.

Програма stand-by передбачала виділення Україні щокварталу ще восьми траншів, починаючи з середини березня 2011 року, у разі успішного продовження співпраці. Однак місія фонду, яка працювала в березні в Києві, не стала рекомендувати раді директорів МВФ приймати позитивне рішення про виділення чергового траншу для країни.

Зараз ви читаєте новину «МВФ все ще горить бажанням допомогти Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути