Ексклюзиви
вівторок, 07 лютого 2012 19:31

Можемо в один день втратити контроль над курсом - експерт про погашення кредиту МВФ

Можемо в один день втратити контроль над курсом - експерт про погашення кредиту МВФ

Сьогодні Україна почала погашати кредит Міжнародного валютного фонду. Із отриманих від листопада 2008-го понад $10 млрд віддала близько 580 млн. Це 4,6 млрд грн. До кінця року держава має повернути МВФ іще $3 млрд. Але доведеться знову брати в борг, щоб утримати курс національної валюти. Про це каже економіст Українського аналітичного центру 48-річний Олександр Охрименко.

- Перед Національним банком стоїть завдання - тримати гривню на рівні 8,1-8,2 за долар, - розповідає експерт. - Є велика ймовірність, що "зелений" чи євро можуть дещо підсядуть, а гривня зміцніє після притоку грошей туристів на футбольний чемпіонат Євро-2012. Але графік повернення боргів за кредитами не на користь гривні. Математичний розрахунок підказує, що валюти не вистачить без хоча б часткового відновлення фінансування від МВФ. Можемо в один день утратити контроль над курсом.

Торік фінансові аналітики радили уряду провести поступову девальвацію гривні. Вони мали рацію?

- Суто теоретично. На практиці девальвацію треба було починати близько року тому, і дуже обережну. Навіть якщо гривня втрачатиме копійку за день, люди спокійно це сприйматимуть. Інакше проявиться ефект стиснутої пружини.

Наскільки ще може подешевшати євро?

- Ця валюта не буде стабільною - факт. Тому слід чекати коливань курсу. Контрольна точка для євровалюти - кінець березня. Якщо до цього часу європейські політики домовляться про створення спільних владних структур, курс може стабілізуватися на позначці 11 гривень. Якщо не домовляться, прогнозувати його майже неможливо.

У чому за таких умов слід зберігати заощадження українцям?

- За офіційною статистикою Національного банку, половину депозитів українці тримають у гривні, решту - у валюті. Це класичний розподіл ризиків. Тому раджу робити так само: якщо щось трапиться з гривнею - врятують заощадження в доларах, і навпаки.

Зараз ви читаєте новину «Можемо в один день втратити контроль над курсом - експерт про погашення кредиту МВФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути