вівторок, 02 лютого 2021 18:00

Монетизація бебібоксів: понад 14 тис. дітей не отримали допомогу за програмою "Пакунок малюка"

Монетизація бебібоксів: понад 14 тис. дітей не отримали допомогу за програмою "Пакунок малюка"
Батьки можуть самостійно обрати, що отримати після народження немовля. Фото: pexels.com

З початку дії пілотного проєкту уряду по заміні "пакунків малюка" грошима і до кінця 2020 року 14,2 тис. новонароджених не отримали жодної допомоги.

29 липня 2020 року уряд замінив "пакунок малюка" фінансовою допомогою – 5 тис. грн на 1 малюка. Монетизація почала діяти з 1 вересня 2020-го, пише Bihus.Info.

Ініціатива створила кілька проблем. Пакунки почали закінчуватись у пологових раніше, ніж рішення про монетизацію набрало сили. До того ж, щоб отримати гроші, батьки мали пройти нешвидку бюрократичну процедуру, що було ускладнено карантинними обмеженнями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні збільшиться прожитковий мінімум для дітей

Утім, з 24 жовтня 2020-го уряд повернув бебібокси. Тепер батьки можуть самостійно обрати, що отримати після народження немовля: "пакунок малюка" чи 5 тис. грн на картку.

Якщо на момент виписки бебібокси в лікарні відсутні, потрібно взяти в пологовому довідку про неотримання "пакунку малюка" і протягом 30 днів з дня народження дитини звернутися із заявою до органу соціального захисту населення за місцем проживання або перебування. До заяви також додається копія свідоцтва про народження дитини.

Щоб отримати грошову компенсацію, потрібно взяти в пологовому довідку про неотримання "пакунку малюка", відкрити картку в Приватбанку і подати заяву та копії низки документів в підрозділ соцзахисту.

Для українців може з'явитися двотижнева відпустка "при народженні дитини". А виходити у декрет зможуть і чоловіки, і жінки.

Зараз ви читаєте новину «Монетизація бебібоксів: понад 14 тис. дітей не отримали допомогу за програмою "Пакунок малюка"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути