субота, 06 травня 2023 20:33

Молдова пояснила, чому обмежить експорт українських агротоварів

Молдова пояснила, чому обмежить експорт українських агротоварів
Аграріям необхідно підготуватися до нового сільськогосподарського сезону, сказали в уряді Молдови. Фото: Getty Images

Молдова планує приєднається до рішення Європейського Союзу про обмеження на імпорт продовольства з України.

Про намір Кишинева міністр сільського господарства Молдови Володимир Боля поінформував міністра аграрної політики та продовольства України Миколу Сольського. Про це повідомили в уряді Молдови.

Молдова має намір приєднатися до рішення ЄС про введення тимчасових заходів щодо імпорту пшениці, кукурудзи, ріпаку і соняшнику походженням з України.

Водночас дозволить їхній транзит.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прийшли гроші від МВФ: яка сума траншу

Боля пояснив Сольському, що у молдовських сховищах перебуває значна кількість зернових. Це викликає у фермерів побоювання, що їм не вистачить місця для нового врожаю.

"Тенденція експорту вітчизняного зерна є низхідною, витрати на логістику зросли, а ціни на міжнародних біржах обвалилися. Нашим аграріям необхідно максимально ефективно використати запаси зерна і підготуватися до нового сільськогосподарського сезону", – сказав Боля.

Водночас молдовський міністр заявив, що Кишинів солідарний із українським народом, який зазнав агресії Російської Федерації.

Боля сказав про готовність вести конструктивний діалог із українською владою для вирішення проблем фермерів обох держав.

Цього тижня Європейська комісія ухвалила тимчасові заходи щодо імпорту окремих сільськогосподарських товарів із України. Це зробила після тиску з боку п'яти держав-членів Європейського Союзу – Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії і Словаччини.

У квітні постійні представники ЄС погодили продовження ще на рік скасування дії ввізних мит ЄС на український експорт. Це зробили для підтримки української економіки.

Потрібно знайти конструктивний вихід із цієї ситуації, сказав президент України Володимир Зеленський.

Зараз ви читаєте новину «Молдова пояснила, чому обмежить експорт українських агротоварів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути