пʼятниця, 20 липня 2012 11:42

Світу знову загрожує продовольча криза - аналітики

Світу знову загрожує продовольча криза - аналітики
У 2007-2008 роках число голодуючих і недоїдаючих у світі перевищувало 1 млрд людей. Фото: obozrevatel.com

Світ зіткнувся із загрозою продовольчої кризи: найпосушливіше літо в США за 50 років і несприятливі погодні умови в інших країнах вже підштовхнули ціни на багато видів сільгосппродукції до рекордних позначок.

До рекорду подорожчали в четвер кукурудза і боби сої, перевищивши пікові ціни, зафіксовані в період попередньої продовольчої кризи в 2007-2008 роках.

Оскільки США забезпечують майже половину світового експорту кукурудзи і значну частку експорту бобів сої та пшениці, в період минулої кризи висока вартість продуктів харчування та їх дефіцит призвели до продовольчих бунтів більш ніж у 30 країнах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тігіпко: проблем з фінансуванням немає, доходи українців зростають

Варто зауважити, що дефіцит рослинної їжі безпосередньо позначиться на вартості м'ясної продукції, оскільки кукурудза і соя широко використовуються для кормів у тваринництві. Пшениця поки ще не досягла історичного максимуму ціни, проте за останній місяць вона подорожчала більш ніж в півтора разу.

ФОТОРЕПОРТАЖ: У Донецьку заморили голодом шестимісячну дівчинку

Потенційні наслідки зростання цін на продовольство можуть мати вельми драматичні наслідки, особливо для найбільш уразливих і бідних верств населення, які витрачають на продукти харчування до 75% доходу, - висловив стурбованість глава ФАО (Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН) Жозе Граціану да Сілва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Євро подешевшав на 3 копійки, курс долара залишається стабільним

У 2007-2008 роках число голодуючих і недоїдаючих у світі перевищувало 1 млрд людей, відповідно в цьому році може йтися про більш серйозну катастрофу. Однак низка аналітиків вважають, що високі запаси рису і в меншій мірі пшениці допоможуть згладити ситуацію.

Нагадаємо, українські аграрії вже давно попереджають, що через несприятливі погодні умови урожай в цьому році може бути значно нижчим від торішніх показників.

Зараз ви читаєте новину «Світу знову загрожує продовольча криза - аналітики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути