середа, 09 січня 2013 09:04

Минулий рік став для "Газпрому" одним з найневдаліших: До плану не дотягли

Минулий рік став для "Газпрому" одним з найневдаліших: До плану не дотягли
Фото: rambler.ru

"Газпром" за підсумками 2012 видобув менше 500 млрд куб м газу. Хоча цей обсяг і більший, ніж 478 млрд куб. м роком раніше, проте він не виправдав найпесимістичніших прогнозів.

Слід також врахувати, що монополії допоміг холодний грудень, який додав майже 3% продажів - $млрд у виручці.

Обсяги видобутку не дотягли до обіцяних в листопаді заступником голови правління компанії Валерієм Голубєвим 500 млрд куб. м. Хоча ще в середині 2012 року "Газпром" впевнено говорив про плани по виробництву і реалізації 528,6 млрд куб. м газу.

Рік став для "Газпрому" одним з найневдаліших. В останні два роки показники компанії з видобутку тільки росли: у 2010 році вона становила 508,6 млрд куб. м газу, а в 2011-му - 513 млрд куб. м. Зіпсувало картину падіння попиту на російський газ з боку європейських країн. За даними ЦДУ ПЕК, зниження експорту російського трубопровідного газу в далеке зарубіжжя за підсумками 2012 року становитиме 3,5%. У "Газпромі" заявляли про намір зберегти рівень поставок в Європу в обсязі 150 млрд куб. м газу. Скоротився і експорт в країни СНД - на 12,3%. Виробничі показники "Газпрому" в 2012 році фактично виявилися на рівні найгіршого для нього кризового 2009 року (тоді видобуток становив 461 млрд куб. м).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна скоротила закупівлі російського газу на 39%

Видобуток монополії підтримав холодний грудень. Як відзначав у середині місяця глава "Газпрому" Олексій Міллер, у компанії спостерігали "безпрецедентне зростання поставок на європейський ринок". Тоді ж був зафіксований історичний добовий рекорд поставок газу в Європу - 550 млн куб. м.

Зростав і внутрішній попит - на 0,4%. Видобуток в останньому місяці року становив 49 млрд куб. м газу, збільшившись на 2,9% в порівнянні з аналогічним періодом 2011 року. З них близько 19,7 млрд куб. м було відправлено на експорт (зростання на 13%).

Зараз ви читаєте новину «Минулий рік став для "Газпрому" одним з найневдаліших: До плану не дотягли». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути