Ексклюзиви
субота, 25 листопада 2017 21:10

Міністр розповів, чому вважає пенсійну реформу справедливою

Міністр розповів, чому вважає пенсійну реформу справедливою
Пенсія буде підвищена з урахуванням індексу інфляції. Фото: Цензор.НЕТ

Найголовнішим у пенсійній реформі є запущений механізм, щоб пенсії перераховувалися автоматично щороку.

"Однак цього недостатньо. Далі будуть наступні рішення. Такий процес і є реформою. Не можна її розглядати за принципом - прийняли закон і забули. Все буде зроблено, щоб пенсійна система стала справедливою, щоб люди отримували гідну пенсію. Ще одна мета реформи - виведення економіки з тіні", - розповів в інтерв'ю УНІАН міністр соціальної політики Андрій Рева.

Чиновник не вважає пенсійну реформу несправедливою.

"Якби ми гроші, які у нас з'явилися, поділили на всіх пенсіонерів, то кожен отримав би по 560 гривень. Ми вирішили зробити перерахунок не шляхом зрівнялівки. Він являє собою два процеси - осучаснення та "індексацію". Осучаснення - це зміна базового показника пенсій. З 2008 року перерахунок пенсій не проводився. А показник мінімальної зарплати щороку змінювався і виріс втричі - з 1197 гривень до нинішніх 3764 гривень. З 12 мільйонів пенсіонерів осучаснення торкнулося 5,6 мільйона чоловік", - говорить Рева.

Він додає, що іншим пенсія буде підвищена з урахуванням індексу інфляції.

"Було заплановано, що підвищення складе 10%, але потім ми збільшили планку до 15%. Таким чином, пенсії виросли не на 61 гривню, а на 140. З 5,6 мільйона чоловік для 3,5 мільйона підвищення пенсій склало від 500 гривень і вище", - коментує Рева.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Повідомили, коли зростуть пенсії у військових

Міністр підкреслив, що подібна ситуація склалася через радянську "справедливість". Так, люди, які працювали в колгоспі, отримували не зарплату, а "трудодні". Тому трудовий стаж у них 50 років, а заробіток - прагне до нуля. Зараз їх пенсії перераховані, але через низький коефіцієнт заробітку у них невелике підвищення виплат.

З 1 жовтня 2017 року перерахували розмір пенсій для українців. Найбільше зростуть виплати у тих, хто мав тривалий страховий стаж і легальну високу зарплату. Після перерахунку пенсія в середньому збільшилися на 559,78 грн. До прийняття закону середній розмір пенсії в Україні становив 1886,78 грн. Тепер - 2446,56 грн.

Зараз ви читаєте новину «Міністр розповів, чому вважає пенсійну реформу справедливою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути