понеділок, 26 березня 2018 21:10

Міністр назвав ризики накопичувальної пенсійної системи

Міністр назвав ризики накопичувальної пенсійної системи
Має існувати система недержавних накопичувальних фондів. Держава ж гарантуватиме їх безпеку за допомогою Нацкомісії з цінних паперів і фондового ринку, Нацбанку. Фото: aeinoticias.com

З 1 січня 2019 року в Україні вводять другий рівень пенсійного забезпечення – накопичувальну систему. Вона стосуються людей, які зараз працюють.

"Перед запровадженням системи необхідно прорахувати всі ризики. По-перше, щоб зберегти накопичування, інвестиційний прибуток має перевищувати рівень інфляції. По-друге, віддати людям їх накопичення можна буде лише через 20 років. Тому на поточне пенсійне забезпечення це не вплине. Система не стосуватиметься тих, хто вже на пенсії", - повідомив міністр соцполітики Андрій Рева, пише Обозреватель.

Він додав, що виступає проти радикальних кроків у сфері накопичення. Гроші необхідно вкладати у фонди, за якими має бути жорсткий контроль. Щоб не розікрали.

"Так, в Угорщині конфіскували вклади другого рівня. Тобто люди накопичували-накопичували, а потім активи перевели в систему загального забезпечення. У Росії теж фактично конфіскували. У Чилі, наприклад, виникла проблема банкрутства пенсійних фондів. Людина 30 років платила, вийшла на пенсію, а фонд збанкрутував", - прокоментував Рева.

Він наголосив, що солідарна система не може збанкрутувати. Вона гарантована державою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Військові почали отримувати перераховані пенсії

"Солідарна система – це відповідальність працедавця, накопичувальна – те, що людина платить зі своєї зарплатні, відповідаючи за це персонально", - вважає міністр.

За його словами, має існувати система недержавних накопичувальних фондів. Держава ж гарантуватиме їх безпеку за допомогою Нацкомісії з цінних паперів і фондового ринку, Нацбанку. Можливо буде створено спеціальний регулятор.

Міністерство соцполітики планує у 2019 році перерахувати всі пенсії за формулою 50% зростання інфляції і 50% зростання заробітної плати. Крім того, обговорюється питання, щоб вартість стажу для громадян, які вийшли на пенсію до 2000 року, відрізнялася.

Зараз ви читаєте новину «Міністр назвав ризики накопичувальної пенсійної системи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути