четвер, 09 червня 2022 15:44

Спецтема: Війна Росії проти України

Міністр фінансів наполягає на поверненні довоєнних податків

Міністр фінансів наполягає на поверненні довоєнних податків
Голова Мінфіну Сергій Марченко просить повернути довоєнні податки. Фото: facebook.com/sergey.marchenko

Ситуація з надходженнями до державного бюджету України в травні була кращою, ніж очікувало Міністерство фінансів.

Але попри це вони покривають лише третину державних видатків. Тому голова Мінфіну Сергій Марченко наполягає на поверненні довоєнних податків, про що заявив під час засідання податкового комітету Верховної Ради 9 червня.

Фактичні видатки за травень становили 250 млрд грн. Половину із цих коштів витратили на війну. Також держава фінансує соціальні витрати й зарплати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В ОП пропонують країнам "Великої сімки" вдарити податками по нафті з Росії

"Наші внутрішні ресурси щодо оптимізації видатків практично вичерпані. Єдиний спосіб - відновлення економіки й сплати податків. Податки мають сплачувати всі. Не йдеться про збільшення податків чи якісь жорсткі умови їхньої сплати, ідеться про те, що бізнес має розділити справедливу вартість війни разом з державою", - сказав Марченко.

Міністр фінансів попросив ВР у майбутньому утриматися від рішень щодо зменшення податків і "повернути податковий і митний режим, який діяв 23 лютого".

Марченко повідомив, що Україна також розраховує на міжнародну допомогу. До кінця року вона становитиме щонайменше $20 млрд.

"Цього місяця ми плануємо залучити 4,8 мільярда доларів. У порівнянні з 1,5 мільярдами доларів у травні - це значна підтримка", - додав він.

У Державній податковій службі не відмовилися від ідеї відновити штрафи за несплату податків на час дії воєнного стану й 60 днів після його закінчення. Зняти цей мораторій планували й раніше - впровадити "заднім числом" з травня. Дискусії у відомстві тривають. Ідею нібито підтримали в профільному комітеті Верховної Ради. Про це Gazeta.ua стало відомо з власних джерел у комітеті.

Зараз ви читаєте новину «Міністр фінансів наполягає на поверненні довоєнних податків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути