вівторок, 21 лютого 2012 21:39

Мінімальні ціни на горілку підвищать на 26,4% - джерело

Мінімальні ціни на горілку підвищать на 26,4% - джерело

Підвищити мінімальні оптово-відпускні та роздрібні ціни на горілку і лікеро-горілчані вироби (ЛГВ) на 26,4% пропонує Міністерство фінансів України, повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" джерело в цій галузі.

За його словами, згідно з розробленим Мінфіном проектом постанови Кабінету міністрів пропонується підняти мінімальну оптово-роздрібну ціну з 88,5 грн до 111,9 грн за літр 100% спирту, а роздрібну - з 130,5 грн до 165 грн за літр 100% спирту .

У разі прийняття документа в запропонованому вигляді мінімальна ціна півлітрової пляшки горілки в роздробі зросте на 6,9 грн - до 33 грн.

За словами джерела, в пояснювальній записці до проекту постанови Мінфін аргументує свою пропозицію необхідністю привести мінімальні ціни у відповідність з економічно-обгрунтованим рівнем витрат на виробництво такої продукції в країні і розраховує, що її прийняття збільшить питому вагу легального сектору виробництва і обігу лікеро-горілчаної продукції і збільшить доходи бюджету.

За даними співрозмовника агентства, документ може бути винесений на обговорення Кабінету міністрів вже 22 лютого.

Джерело стверджує, що проект постанови був розроблений кулуарно, зокрема, він не був завчасно оприлюднений для обговорення з учасниками ринку, а також не узгоджений з профільними міністерствами - аграрної політики та економічного розвитку і торгівлі.

Як вважає співрозмовник агентства, таке різке підвищення мінімальної ціни є необгрунтованим. За його словами, єдиним чинником, який може вплинути на збільшення сьогодні розміру мінімальної ціни на горілку є збільшення акцизного податку, яке відбудеться з квітня 2012 року, проте його розмір - 8,9% - набагато менше запропонованої Мінфіном величини в 26,4%.

Експерт додав, що нова мінімальна ціна буде відповідати ціні 3-зіркового коньяку, виробництво якого вимагає великих в порівнянні з горілкою витрат.

"Такі ініціативи призведуть до заміщення легальної продукції нелегальною, обсяг якої (нелегальної) в останні роки і так виріс до 40%. Сьогодні півлітра самогону можна придбати за 15 грн при собівартості його виробництва в 10 грн за літр", - вважає він.

Зараз ви читаєте новину «Мінімальні ціни на горілку підвищать на 26,4% - джерело». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути