пʼятниця, 02 липня 2021 20:23

Ми країна третього світу. Без верховенства права так нею і залишимось - Фурса

Ми країна третього світу. Без верховенства права так нею і залишимось - Фурса
Сергій Фурса: "Суддя – це насамперед моральний авторитет. А коли цього немає, система не працює". Фото: Тарас Подолян

Через низьку планку вимог до влади потерпають українські наука та освіта. Для змін у суспільстві люди повинні ставити вищі вимоги. Судова реформа має початися із встановлення нових правил та набирання молодих суддів.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповів інвестиційний банкір Сергій Фурса.

"У нас теоретично все є. Навіть ще залишилася наука, – каже він. – Але погана освіта. Ми країна третього світу. Маємо визнати. Без технологій і верховенства права залишатимемося такими. Українці невимогливі до себе. І до влади також. Наприклад, ексміністр охорони здоров'я Максим Степанов (пропрацював із 30 березня 2020 року до 18 травня 2021 го. – Gazeta.ua) рік займався незрозуміло чим. І йому за це нічого не було. Люди завжди повинні ставити вищі вимоги. Ми цього не робимо".

Для реформування судової системи потрібні моральні авторитети, наголошує банкір.

"Балтійці свого часу набрали молодих. П'ять років ті помилялися. Нехай – головне репутація. Суддя – це насамперед моральний авторитет. А коли цього немає, система не працює. В Україні є чесні судді. Як у будь-якій професії – 80 відсотків болота. Як скажуть, так і робитимуть. Можна брати хабарі – братимуть. Не можна – не будуть. Є 15 відсотків негідників, які всім керують. І 5 процентів тих, хто готовий боротися і прийшов туди за справедливістю", – стверджує він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Історична можливість". США і Євросоюз підтримали прийняття Україною законопроєкту про судову реформу

На думку експерта, для успішного реформування судів треба встановити нові правила, вичистити оті 15 відсотків і набрати молодих. Хабарі, наголошує він, беруть у політичних і економічних справах: "Їх не так багато. Коли судять, хто в кого вкрав корову, нормально вирішують".

Через те, що в Україні немає інституту репутації та нерукодайності, всі схиляються перед поважним корупціонером, каже Сергій Фурса.

"Очищення потрібне і Вищій кваліфікаційній комісії суддів, і Вищій раді правосуддя. Допоможе тільки залучення міжнародних експертів із вирішальним голосом. Оновлення буде довге. Але через це треба пройти", – підсумовує він.

Повне інтерв'ю з Сергієм Фурсою читайте в журналі "Країна"

Проєкт закону, який запускає судову реформу в Україні, ухвалила Верховна Рада у вівторок, 29 червня. Документ №3711-д стосується відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

Документ передбачає створення комісії для добору 16 нових членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Фактично вона буде кадровою агенцією для судів – проводитиме конкурси з добору суддів, а також переатестовуватиме чинних суддів.

Зараз ви читаєте новину «Ми країна третього світу. Без верховенства права так нею і залишимось - Фурса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути