Ексклюзиви
понеділок, 01 червня 2020 09:02

Металеві 10 грн з'являться в обігу на цьому тижні

Металеві 10 грн з'являться в обігу на цьому тижні
Національний банк України вводить в обіг монети номіналом 10 гривень. Фото: НБУ

Національний банк України вводить в обіг монети номіналом 10 гривень.

Вони стануть дійсним платіжним засобом на території України з 3 червня, повідомляє пресслужба НБУ.

"Це - частина комплексного рішення по оптимізації та оновлення банкнотно-монетного ряду гривні, який триває з 2014 року і має за мету забезпечити в Україні більш надійні та захищені від підробок банкноти, зручність готівкових розрахунків та економію коштів для держави. Введення в обіг нових обігових монет номіналом 10 гривень завершить цей процес", - відзначили в пресслужбі НБУ.

Нова монета - невелика за розмірами, легка. Її діаметр становить 23,5 мм, вага - 6,4 грама. Вона виготовлена з цинкового сплаву з гальванічним покриттям нікелем. Завдяки більшому діаметру і ребру (третя сторона монети) зі спеціальним великим рифленням громадянам буде легко відрізнити її від інших номіналів монет.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З'явилися нові 200 грн: як виглядає банкнота

На реверсі монети зображено портрет українського гетьмана Івана Мазепи; на аверсі в центрі в обрамленні давньоруського орнаменту розміщено номінал монети.

На першому етапі НБУ планує ввести в обіг понад 5 млн 10-гривневих монет, які будуть розподілені між підрозділами банку в регіонах.

Громадянам не потрібно спеціально обмінювати банкноти номіналом 10 гривень на обігові монети цього номіналу. Вони зможуть необмежений період часу розраховуватися одночасно і новими грошовими знаками, і старими банкнотами цього номіналу. Поступово - в результаті природного зносу - 10-гривневі банкноти будуть замінюватися.

В Україні 25 жовтня 2019-го в обіг ввели банкноту номіналом 1000 грн. 20 грудня з'явилася оновлена банкнота номіналом 50 грн. Відтоді українці також можуть користуватися металевими 5-гривневими монетами. Із 27 квітня 2018-го в обігу перебувають монети 1 і 2 грн.

Зараз ви читаєте новину «Металеві 10 грн з'являться в обігу на цьому тижні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути