середа, 03 жовтня 2012 11:46

Литва вирішила судитися з "Газпромом" у Стокгольмському арбітражі

Литва вирішила судитися з "Газпромом" у Стокгольмському арбітражі
"Газпром" володіє 37,1% в литовській газотранспортної компанії Lietuvos Dujos. Фото: gazeta.ru

У середу влада Литви вирішили направити позов до "Газпрому" в Стокгольмський арбітраж.

Спір пов'язаний з переплатою в розмірі 5 млрд літів ($ 1,65 млрд) за газ "Газпрому", поставлений в Литву в рамках відповідних договорів, стверджує міністерство енергетики Литви, пише "Інтерфакс".

"Газпром" володіє 37,1% в литовській газотранспортної компанії Lietuvos Dujos. Литва однією з перших вирішила виконати вимоги Третього енергопакету ЄС про розділення бізнесів - видобутку, транспортування і продажу газу, зазначає "Взгляд".

Ця тяжба ведеться з 2010 року. Литва готує закон "Про газ", де прописується фактичне позбавлення Газпрому його газотранспортних мереж на користь Литви. При цьому, так як Литва, так само як і Латвія і Естонія, є країною із замкненим ринком, енергопакет дає їм відстрочку на виконання цієї вимоги.

ФОТОРЕПОРТАЖ: Путін не захотів лишати "Газпром" без "труби"

Однак Литва цією відстрочкою вирішила не користуватися. Таке різке рішення про реорганізацію Lietuvos Dujos виглядало як спосіб вплинути на Газпром з метою отримати знижку на газ, говорить Ахметов. Нагадаємо, що Литва купує газ за однією з найвищих цін - за даними зими цього року, $ 490 доларів за тис. куб. м.

Європарламент 14 вересня схвалив закон, що передбачає узгодження з Європейською комісією всіх договорів в галузі енергетики. Єврокомісари будуть перевіряти всі міжурядові угоди, які впливають на поставки газу, нафти та електроенергії.

Зараз ви читаєте новину «Литва вирішила судитися з "Газпромом" у Стокгольмському арбітражі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути