Ексклюзиви
понеділок, 29 січня 2018 11:42

Лікуватися стане дорожче: розповіли, коли подорожчають ліки

Лікуватися стане дорожче: розповіли, коли подорожчають ліки
Експерти попереджають, що ліки у лютому подорожають на 20-25%. Фото: iTechua

За 2017 рік ліки подорожчали на 20%. Очікують, що 2018 року ціни зростуть ще на 25% через стрибки курсу валюти.

"До переліку ліків від Кабміну входять 20 найнеобхідніших препаратів. Їхня вартість варіює залежно від регіону в межах 10%. Найдорожча мінімальна корзина ліків у Карпатському регіоні - 347 гривень. На сьогодні середня її вартість по країні - 332 гривні на рік для однієї людини. 2017-го вона коштувала 277 гривень", - розповів директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин, передає "Сегодня".

За даними Держстату, шприци, крапельниці, памперси, милиці 2017 року подорожчали лише на 6,1%.

Експерти Аптечної професійної асоціації підрахували, що торік українці витратили на таблетки понад 42 млрд грн або в середньому по 1 тис. грн на людину.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Науковці винайшли нові ліки від небезпечних штамів грипу

"Уже в лютому очікуємо підвищення вартості ліків на 3-5%. Адже постачальники завозять нові партії товарів за вищим курсом валюти", - говорить гендиректор КП "Фармація" Руслан Світлий.

Директор ЕДК Олег Пендзин наголошує, що ціни зростуть як на імпортні, так і українські препарати. Адже до їхнього складу часто входять компоненти, які не виробляють в Україні, а завозять з-за кордону.

"У лютому очікується зростання не менш як на 10-12% на жарознижуючі, знеболювальні, протипростудні, кардіологічні препарати, перев'язувальні матеріали. Залишки за старою ціною переоцінювати навряд чи будемо, занадто клопітно. Як змінюватимуться ціни далі - прогнозувати складно, але кожні 10 копійок в ціні долара - це 5-6 копійок в ціні кожної гривні, яку треба сплатити пацієнтові за ліки", - підсумувала менеджер однієї з мережі аптек Катерина Мащенко.

Наприкінці 2017 року Міністерство охорони здоров'я розширило перелік безкоштовних ліків за програмою "Доступні ліки" до 199 препаратів. Це на 42 більше, ніж було раніше. Програма розрахована на гіпертоніків, діабетиків і астматиків.

Зараз ви читаєте новину «Лікуватися стане дорожче: розповіли, коли подорожчають ліки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути