вівторок, 22 червня 2021 16:01

Курс міг би бути 26 грн: скільки коштуватиме долар улітку

На курс долара зараз впливають три чинники: високі ціни на український сировинний експорт, літній цикл ділової активності і спекулятивні інвестиції - гроші, які іноземці вкладають у наші державні облігації, розповів Gazeta.ua економіст Олексій Кущ.

"Долар дешевшає кілька місяців. Ситуація збережеться влітку, тому що значно зріс притік валюти. Експортні ціни на українську сировину зростають. Це й продовольство, й аграрна сировина, і залізна руда. Семирічні максимуми за цінами на кукурудзу, у декілька разів зросла вартість сталі. Плюс - традиційно літній цикл ділової активності, пов'язаний зі зміцненням гривні. Ще взимку долар коштував понад 28 гривень, зараз - 27. Чинник нерезидентів був одним із найризиковіших. Іноземці, які 2019 року вкладали кошти в наші державні облігації, торік почали їх поступово продавати й виводити гроші. До того ж знизилися відсоткові ставки за новими випусками облігацій. 2021-го цей процес загальмувався, бо Нацбанк збільшив облікову ставку. Тому немає відтоку критичного спекулятивного капіталу з нашого ринку. А це був чи не єдиний чинник, який міг би вплинути на послаблення гривні", - каже економіст.
За словами експерта, долар міг би подешевшати ще більше, якби не дії Нацбанку.
Автор: Олена Луценко
  Зміцнення гривні знищує промисловість
Зміцнення гривні знищує промисловість

"Нацбанк згладжує курсову криву. Якби він не викуповував зайву валюту на ринку, курс долара зараз міг бути 26 гривень. Національний банк стримує зміцнення національної валюти. Також міцна гривня - не в інтересах держави. Бо зменшується кількість надходжень із митниці, тому що там основні збирання прив'язані до курсу валют", - говорить Олексій Кущ.

Економіст переконує, що зміцнення гривні вигідно імпортерам і більш-менш нейтрально впливає на експортерів сировини, тому що в них висока рентабельність. Але знищує нашу промисловість.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прожитковий мінімум прив'яжуть до середньої зарплати

"Можна подивитися на прикладі 2019 року. Попри те, що тоді ВВП виріс на 3,5 відсотка, промисловість упала на 1,8 відсотка. Чому це відбувається? Візьмемо зернотрейдера, який експортує зерно. У нього сезонна рентабельність від 50 до 70 відсотків. Якщо гривня зміцнилася на 15 відсотків, то залишається 40 відсотків цінової маржі. Він отримує величезні прибутки. А тепер візьмемо будь-яке промислове виробництво, яке орієнтоване на європейський ринок. Там рентабельність на рівні 10 відсотків. Якщо гривня зміцнилася на 15 відсотків, виробництво матиме збитки. Експортний виторг буде на 15 відсотків меншим, ніж планувалося. У промисловому виробництві довший виробничий цикл - від закупівлі сировини до готової продукції. Якщо експортний виторг у доларах, а витрати в гривні, відбувається втрата рентабельності. Товари цього підприємства стають не конкурентними на зовнішніх ринках. А імпортер, який в Україну завозить аналогічний вид продукції, отримує на 15 відсотків більше виторгу, бо курс гривні зміцнився. Тому ми втрачаємо внутрішній ринок і віддаємо його імпортерам, іноземним компаніям. Це подвійний удар: утрата внутрішнього ринку й рентабельності підприємствами-експортерами. Позаторік ми фактично знищили у такий спосіб малу індустріалізацію, яка з'явилася у 2016-2018 роках. Це одно- і двоцехові підприємства, які працювали переважно в центральній і Західній Україні. Зокрема, легка промисловість, взуттєва, текстильна, виробництво запчастин, акумуляторів, електротехніка, деревооброблення, меблева й хімічна", - підсумував Олексій Кущ.

Національний банк України на 22 червня встановив курс долара на рівні 27,19 грн. Це на 2 коп. більше, ніж було перед вихідними.

Повідомляє сайт НБУ.

Євро подешевшав на 16 коп. Коштує 32,28 грн.

Зараз ви читаєте новину «Курс міг би бути 26 грн: скільки коштуватиме долар улітку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути