вівторок, 23 червня 2020 10:49

Криза поглиблюється: в Нацбанку назвали причини

Криза поглиблюється: в Нацбанку назвали причини
У НБУ підкреслюють: уперше з 2016 року великі й середні підприємства сформували чистий збиток. Фото: pixabay.com

Головними причинами зниження українського валового внутрішнього продукту (ВВП) в першому кварталі 2020 року стали наслідки карантину, різке зниження інвестицій, низьке споживання, погана динаміка витрат у держсекторі та скорочення експорту. Про це повідомив Національний банк України (НБУ).

"Українська економіка впала на 1,3%. Основні причини – негативний вплив карантину на сферу послуг, стрімке падіння інвестицій, менші витрати в державному секторі, повільне зростання приватного споживання та експорту. Інвестиції впали до рівня кризи 2014-2015 років. Валове нагромадження основного капіталу скоротилося на 21,4%. При цьому до початку коронакризи український бізнес мав позитивні очікування щодо інвестицій", – йдеться в повідомленні.

У НБУ підкреслюють: уперше з 2016 року великі і середні підприємства сформували чистий збиток. Так частка збиткових підприємств зросла в першому кварталі-2020 до 41% порівняно з 27% в першому кварталі 2019 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гончарук: Можемо повернутись у часи Януковича

"Це і стало однією з головних причин падіння інвестицій. Тому 65% капітальних інвестицій фінансуються за рахунок власних коштів бізнесу", – пояснили фахівці Нацбанку.

У НБУ прогнозують, що в другому кварталі падіння ВВП поглибиться. Причина – дія карантину протягом усього кварталу.

"Економічна активність і зайнятість відновлювалися після пом'якшення карантину з середини травня. Однак дані свідчать, що падіння за підсумками року, ймовірно, буде глибшим, ніж очікувалося в попередньому прогнозі", – вважають у Нацбанку.

У Кабміні, до слова, очікують, що падіння української економіки 2020 року може досягти 4-8%. При цьому в уряді вже попередили, що не слід чекати на дуже швидке завершення кризи.

Протягом останнього робочого тижня (15-19 червня) Національний банк України здійснив купівлю на міжнародному банківському валютному ринку валюти на $110 млн.

Зараз ви читаєте новину «Криза поглиблюється: в Нацбанку назвали причини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути