пʼятниця, 17 серпня 2012 10:53

Криза найсильніше вдарить по російському газу - джерело в міністерстві

Криза найсильніше вдарить по російському газу - джерело в міністерстві
Джерело: Може, на видобуток впливу криза і не зробить, але хто цей газ купить?. Фото: podrobnosti.ua

Можлива криза в економіці Росії в 2013-2015 роках найсильніше вдарить по газовій галузі, тоді як підтримка нафтової сфери може не знадобитися навіть при різкому зниженні цін на нафту.

Про це розповіло джерело в російському міністерстві.

"У нас сценарії передбачають досить слабкий рубль. В принципі, це має компенсувати їм експорт, зниження в доларах. Тобто в рублях ціна на нафту не так сильно падає. Так як у них в рублях витрати, то по їх прибутковості це дуже сильно не вдарить", - пояснив співрозмовник.

Він також нагадав, що податкове навантаження на галузь і так прив'язане до ціни на нафту і вона знижується автоматом, коли ціна за підсумками щомісячного моніторингу падає.

"Поки нафта вище 40 (доларів за барель), то це на прибутках не позначиться, так вони самі кажуть", - відзначили в Мінекономрозвитку.

Проте існує досить реальна загроза в разі розвитку кризи для газової галузі, зазначило джерело.

"У нас є ринок Європи, і в цьому сценарії Європа падає, відповідно, обсяг експорту газу знижується. Може, на видобуток впливу криза і не зробить, але хто цей газ купить?" - зазначив він.

При цьому співрозмовник агентства не виключив, що, якщо ситуація в галузі різко погіршиться, уряд може розглянути можливість додаткових заходів підтримки.

Джерело в Мінекономрозвитку також заявило, що падіння ціни на нафту в Росії до $60 доларів в 2013 році ймовірне, але матиме короткостроковий характер.

МЕР підготувало кризовий прогноз соціально-економічного розвитку Росії на 2013-2015 роки, який враховує можливість падіння ціни на нафту до $60 і до $80 за барель в 2013 році. Мінфін висловив думку, що цей прогноз недостатньо песимістичний і, виходячи з таких цін на нафту, криза буде глибшою, і Росія буде вибиратися з неї довше, біля декількох років.

"Міністерство (економічного розвитку) було досить песимістичним. Те, що говорить Мінфін, - це не дуже реалістична ситуація. Вона має якесь право на життя, але я не впевнений, що це можливо", - зазначив співрозмовник.

Він пояснив, що подібний розвиток подій був би можливим, якби ціна на нафту впала і затрималася на досить тривалий термін на низькому рівні. Однак такий варіант подій малоймовірний.

"Вона довго не тримається (на низькому рівні), остання криза це показала", - відзначило джерело.

Співрозмовник висловив припущення, що подібний песимізм Мінфіну обумовлений бажанням міністерства обмежити витрати бюджету в довгостроковій перспективі.

Нагадаємо, голова Комітету економістів України, проректор Європейського університету Андрій Новак спрогнозував, що Російський рубль обвалиться через здешевлення нафти і спричинить за собою гривню.

Зараз ви читаєте новину «Криза найсильніше вдарить по російському газу - джерело в міністерстві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути