четвер, 10 жовтня 2019 11:04

Кредити відчутно подешевшають: банкіри назвали терміни

Кредити відчутно подешевшають: банкіри назвали терміни
Ціна кредитів залежить від облікової ставки НБУ, вартості фондування і маржі банків. Фото: Depositphotos

Наступного року кредити можуть відчутно подешевшати. За прогнозами уряду, коштуватимуть 13-14% річних у гривні. Банкіри кажуть, що ставки впадуть ще більше.

"Будь-яка заява уряду тільки зменшує ймовірність того, що відсоткові ставки падатимуть. Якщо не заважати Нацбанку робити свою роботу і знизити облікову ставку до 9%, то здешевлення відбудеться і без заяв Кабміну. Влада ж повинна займатися поліпшенням інвестиційного клімату, щоб приходили нові гравці та відсоткова маржа банків падала. Тоді 2020-го 13-14% - цілком реально. До кінця наступного року, може, ще нижче", - пояснює банкір Тамаш Хак-Ковач, передає ubr.ua.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому кредити не дешевшають

Ціна кредитів залежить від облікової ставки НБУ, вартості фондування і маржі банків. Остання залежить від рівня конкуренції, наголошує він.

"У середньому маржа становить близько 5%. Через зростання конкуренції вона падає. Хоча активних банків поки мало. А нових гравців немає через не настільки хороший інвестиційний клімат. Якщо маржа впаде до 3-4% та орієнтуватися на прогноз облікової ставки 9%, то отримаємо кредити під 13% річних. Інфляція у 2021-2022-х буде стабільно на рівні 5%", - резюмував Хак-Ковач.

20 вересня Верховна Рада ухвалила закон про захист прав споживачів фінансових послуг. Тепер банки зобов'язані інформувати потенційних позичальників про майбутні витрати за кредитом, включаючи додаткові та супутні послуги третіх осіб. Закон вводить однакові правила для банків і небанківських фінустанов щодо реклами фінпослуг. Повноваження захисту прав споживачів фінансових послуг отримав Нацбанк.

Зараз ви читаєте новину «Кредити відчутно подешевшають: банкіри назвали терміни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути