четвер, 12 грудня 2019 14:33

Кредити подешевшають: НБУ суттєво знизив облікову ставку

Кредити подешевшають: НБУ суттєво знизив облікову ставку
Облікова ставка з 13 грудня становитиме 13,5%. Фото: Depositphotos

Нацбанк з 13 грудня знижує облікову ставку з 15,5% до 13,5%.

Ставку знизили через зміцнення курсу гривні та уповільнення темпів інфляції. Так, у листопаді споживча інфляція уповільнилася до 5,1% у річному вимірі. Показник виявився нижчим, ніж очікував регулятор, повідомила прес-служба НБУ.

"У жовтні-грудні основними джерелами надлишкової пропозиції валюти були надходження від українського експорту, зокрема завдяки рекордному врожаю зернових та олійних культур, та продаж коштів від валютних залучень державних компаній", - наголосив голова НБУ Яків Смолій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Нацбанку пояснили, чому долар продовжує дешевшати

За його словами, Нацбанк активно викуповував надлишкову валюту для поповнення міжнародних резервів. Причому купував набагато більше валюти, ніж завозили нерезиденти.

"З початку 2019 року обсяг чистих валютних інтервенцій сягнув понад $5,5 мільярдів. Портфель нерезидентів зріс приблизно на $4,3 мільярди", - пояснив Смолій.

Облікова ставка - один із основних індикаторів економіки. Це відсоток, під який НБУ надає кредити банкам та, відповідно, нижче якого комерційні банки не можуть давати кошти клієнтам. Це один із ключових інструментів управління інфляцією. Підвищуючи облікову ставку, Нацбанк збільшує вартість кредитів і депозитів, чим стимулює більше коштів заощаджувати. Зниження облікової ставки має зворотний ефект і стимулює людей більше коштів витрачати у конкретний момент, що впливає на зростання цін.

Зараз ви читаєте новину «Кредити подешевшають: НБУ суттєво знизив облікову ставку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути