Ексклюзиви
четвер, 12 грудня 2019 12:32

У Нацбанку пояснили, чому долар продовжує дешевшати

У Нацбанку пояснили, чому долар продовжує дешевшати
Україні фіксований курс не вигідний, бо маємо малу відкриту економіку. Фото: Depositphotos

В Україні до 2015 року діяв фіксований курс валют. Далі країна перейшла до плаваючого.

"Фіксований курс створював ілюзію стабільності. Щоправда, щоб утримувати курс на необґрунтованому рівні, витрачалися десятки мільярдів доларів міжнародних резервів. За режиму плаваючого курсу, яка економіка – такий і курс. Якщо зростає експорт, є притік інвестицій, економіка розвивається, інфляція є низькою та стабільною, - гривня укріплюється. Якщо ціни на експортні товари падають, зменшуються поставки за кордон, інвестори не готові інвестувати, - гривня послаблюється", - пояснили у Нацбанку.

Україні фіксований курс не вигідний, бо маємо малу відкриту економіку. Країна залежить від умов на зовнішніх ринках, на які не може вплинути.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Це добре. Українці стають багатшими" - Гончарук прокоментував падіння долара

"Експортуємо сировинні товари, насамперед зернові та метали. Ціни на них можуть змінюватися залежно від ситуації на міжнародних ринках. Якщо у світі ціни на зернові впадуть, то Україна отримає менше грошей за продаж агропродукції", - наголосили в НБУ.

Сьогодні економічна ситуація складається так, що долар дешевшає. Якщо Нацбанк буде штучно підтримувати курс, інвестори вкладатимуть кошти в іноземну, а не національну валюту. Гривня буде знецінюватися, а ціни зростати.

За оптимістичними прогнозами наступного року курс валют становитиме 24 грн/дол. Середньорічний курс прогнозують на рівні 27 грн/дол. До кінця 2019-го у бюджет заклали долар по 29,4 грн. Однак на 12 грудня офіційний курс валют становить 23,60 грн/дол.

Зараз ви читаєте новину «У Нацбанку пояснили, чому долар продовжує дешевшати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути