неділя, 25 грудня 2011 15:36

"Краще було провести плавну девальвацію гривні до 8,6-8,9" — економіст

"Краще було провести плавну девальвацію гривні до 8,6-8,9" — економіст

Наступного року ситуація в економіці буде важкою, вважає економіст Борис Кушнірук. Про це він заявив у коментарі для Gazeta.ua.

"Світова економіка ймовірно увійде у стан рецесії, - каже фахівець. - Відбудеться доволі суттєве скорочення міжнародної торгівлі, ціни падатимуть, у першу чергу на сировину і напівфабрикати. Мова йдеться про продукцію металургійної і хімічної галузі, аграрного сектору — насамперед, зернові. У цих галузях може бути суттєве сповільнення виробництва".

На думку Кушнірука, урядовий прогноз зростання економіки у 2012 році на 3,9 відсотка завищений.

"Уряд не матиме коштів на підтримку зростання економіки. Бюджет перетвориться на касу по виплаті зарплат і соціальних допомог. Залучити кошти на міжнародних ринках буде складніше. Це ставить під сумнів виконання бюджету наступного року по видатках. Жодних реформ в економіці, наприклад по енергозбереженню, урядовці проводити не будуть. Усі кошти ітимуть на соціалку. Нам розповідатимуть про підвищення зарплат учителям і лікарям, збільшення допомоги тощо. Комунальний сектор продовжуватиме занепадати".

За словами економіста, курс гривні щодо долара суттєво не знизиться.

"Підстави для його падіння є, але населення це сприймає негативно, бо пов'язує з цим погіршення життя. Тому уряд і Нацбанк триматимуть курс до останнього. Хоча це недобре, бо погіршує конкурентність української продукції. Краще було провести плавну девальвацію гривні до 8,6-8,9. Це відбудеться після парламентських виборів. Але швидко і боляче", - підкреслює Борис Кушнірук.

Як повідомлялося, Верховна Рада ухвалила урядовий проект бюджету на 2012 рік.

Зараз ви читаєте новину «"Краще було провести плавну девальвацію гривні до 8,6-8,9" — економіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути