Ексклюзиви
пʼятниця, 08 червня 2012 14:09

Кость Бондаренко: Навіщо відмовлятися від голограм на акцизних марках, якщо вони довели свою ефективність?

"Я не зовсім розумію, навіщо відмовлятися від голограм на акцизних марках, адже вони виправдали себе і використовуються в усьому світі. При цьому ті методики, які пропонуються в якості інноваційних, ще не отримали схвалення незалежних експертів та відповідного обгрунтування. Я не фахівець, але не бачу причин не довіряти тим експертам, які говорять про застарілість технології інтагліо-друку, запропонованого в якості альтернативи голограмам. Виникає питання: навіщо винаходити велосипед, який вже давно винайдений? Відповідь очевидна: щоб за щойно винайдений велосипед отримати солідний відкат", – так глава правління Інституту української політики Кость Бондаренко прокоментував запуск виробництва акцизних марок на алкоголь та тютюн без голограм і спроби чиновників ініціювати застосування для захисту акцизних марок технологію інтагліо-друку, пише РБК-Україна.

Тема захисту акцизних марок отримала широкий громадський резонанс після того, як стало відомо про прийняття Кабміном Постанови від 18 квітня 2012 р., згідно з якою з технічного опису марок акцизного податку на алкоголь та тютюн вилучили голографічні захисні елементи. Примітно, що марки нового зразка до цих пір не розроблені, немає і Постанови Кабміну, яка повинна їх затвердити. Але, як повідомили деякі ЗМІ, всупереч цьому директор "Поліграфкомбінату" Україна "Максим Степанов та заступник міністра фінансів Юрій Шевченко ініціювали виробництво та відвантаження акцизок без голографічних елементів. Також згадані держслужбовці пропонують використовувати в якості захисту так звані інтагліо-елементи. Про що свідчить їхнє листування, оприлюднене в ЗМІ.

За дуже високої вартості оригінального поліграфічного обладнання (декілька десятків мільйонів EUR плюс відрахування за патент іноземному розробнику), інтагліо-друк легко підробити. Підтвердження тому: з 1996 р. по 1 травня 2003 р., до впровадження ефективного голографічного захисту, акцизні марки захищалися саме за допомогою такої технології. У 2001 р. українські правоохоронні органи провели перевірку акцизних марок, які захищалися способом інтагліо-друку. В ході перевірки були виявлені підроблені марки у величезних кількостях. А ринок алкоголю та тютюну на той час на 50% пішов у "тінь". Експерти-поліграфісти списали такий провал захисту на винахідливість фальсифікаторів.

Подібним ініціативам – відновити застосування застарілої технології всупереч економічній ефективності голограм – здивувалися і зарубіжні експерти. "Україна скорочує використання голограм на акцизних марках, незважаючи на 20%-не збільшення доходів держави", – стаття з таким заголовком нещодавно була опублікована у виданні Holography News (офіційний друкований орган Міжнародної асоціації виробників голограм). Дійсно, дані ДПСУ підтверджують економічну ефективність застосування голограм на акцизках. За даними ДПСУ, в 2010 р. держбюджет України отримав 13,06 млрд грн. акцизних податків тільки за тютюнові вироби. Це в п'ять (!) разів більше, ніж у 2007-му. І більше, ніж сумарно за 2008-2009 рр.

Із закордонними колегами солідарні наші вчені: ще в 2010 р. глава НАН України, академік Борис Патон написав листа до Кабміну, в якому зазначив: "Прийняття подібного рішення (скасування голографічного захисту на акцизних марках – Ред.) може стати першим прецедентом серед країн, які дбають про власну надійну безпеку".

Стурбовані й експерти-економісти, адже ослаблення захисту акцизних марок спровокує "тінізацію" ринку підакцизних товарів та скорочення бюджетних надходжень. Бюджет України від застосування незахищених марок та відходу ринку в "тінь" ризикує недорахуватися майже 10 млрд грн. на рік. Уже найближчим часом Україну накриє хвиля контрабандних та фальсифікованих підакцизних товарів – до 50% ринку алкоголю та тютюну може опинитися в "тіні". Такий прогноз зробив координатор Центру споживчого контролю "ЧЕК", кандидат технічних наук Ігор Канєвський.

Зараз ви читаєте новину «Кость Бондаренко: Навіщо відмовлятися від голограм на акцизних марках, якщо вони довели свою ефективність?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути