середа, 09 червня 2021 15:25

Комітет Гетьманцева зобов'язав ДФС та ДПС до кінця червня покінчити з торгівлею контрафактними сигаретами

Комітет Гетьманцева зобов'язав ДФС та ДПС до кінця червня покінчити з торгівлею контрафактними сигаретами
Фінансовий комітет ВРУ визнав незадовільною роботу з протидії нелегальній торгівлі і контрабанді тютюнових виробів в Україні

Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики під час засідання 9 червня 2021 року зобов'язав Державні фіскальну, митну та податкову служби покінчити з тіньовими мережами з продажу контрафактних сигарет, припинити діяльність нелегальних виробників тютюну, провести комплексні перевірки 52 магазинів безмитної торгівлі в зонах прикордонного контролю. Мета - ліквідація тіньових схем реалізації всередині України і контрабанди тютюнових виробів за кордон.

Фінансовий комітет ВРУ визнав незадовільною роботу з протидії нелегальній торгівлі і контрабанді тютюнових виробів в Україні. Звіти представників ДФС і ДПС про боротьбу з тіньовим ринком глава Комітету Данило ГетЬманцев назвав фікцією.

"У роботі ДПС та ДФС України є тільки звіти, проте результати відсутні. До засідання Комітету ми здійснили закупівлі тютюнових виробів в роздрібних точках продажу Києва. Ситуація вкрай тривожна, оскільки в центрі Києва продаються сигарети марковані для продажу в магазинах безмитної торгівлі дьюті-фрі або з підробленими марками акцизного податку", - констатував Гетьманцев.

Народні депутати висловили крайнє обурення не тільки бездіяльністю правоохоронних органів, а й відвертим ігноруванням керівником ДФС Вадимом Мельником запрошень на засідання Комітету для звіту про виконання поставлених парламентом завдань з протидії тіньовому ринку тютюну. У зв'язку з цим Комітет звернувся до прем'єр-міністра України з вимогою притягнути Мельника до адміністративної відповідальності та провести відповідне службове розслідування.

Народні депутати зобов'язали Державну податкову службу до 30 червня поточного року провести комплексні перевірки виробників тютюнових виробів, продукція яких реалізовується з порушенням законодавства. Крім того - перевірити об'єкти роздрібної торгівлі на предмет реалізації сигарет з підробленими акцизними марками та маркуванням дьюті-фрі, ведення торговцями розрахунково-касових операцій.

Перед Державної фіскальною службою поставлене завдання виявити і припинити реалізацію нелегальної тютюнової продукції виробниками та суб'єктами роздрібної торгівлі, в тому числі через Інтернет, мобільні додатки Viber, WhatsApp, Telegram та інші з доставки контрафакту поштовими операторами. Також ДФС повинна зачистити ринок стихійної торгівлі нелегальною підакцизною продукцією.

Разом з тим, фінансовий Комітет зобов'язав Державну митну службу провести комплексний аудит діяльності всіх 52 магазинів безмитної торгівлі, які діють в пунктах пропуску через державний кордон України. Данило Гетьманцев заявив, що результати перевірок повинні спричинити реальні заходи з ліквідації тіньової схеми масштабної контрабанди сигарет, алкоголю і рідин для електронних сигарет за кордон, нелегальних поставок підакцизних товарів в український роздріб, закриття тіньових виробництв, притягнення порушників і залучених в злочинні схеми чиновників-корупціонерів до адміністративної та кримінальної відповідальності.

Комітет рекомендував також Офісу Генерального прокурора України взяти на контроль хід досудового розслідування кримінального провадження стосовно ТОВ "Д'юті-фрі ПІ ДЖЕЙ ЮКРЕЙН". Компанію викрито Київською митницею в масштабній схемі контрабанди тютюнової продукції через магазин дьюті-фрі, що належить їй, в зоні митного поста "Аеропорт "Київ".

Як свідчать матеріали перевірки протягом декількох місяців через магазини дьюті-фрі на території аеропорту було реалізовано 2,54 млн блоків сигарет, які оформлялися заднім числом на кожного пасажира після його вильоту. В середньому на одного пасажира оформлялася купівля близько 100 блоків сигарет і 98% таких тіньових продажів реалізована через ТОВ "Д'юті-фрі ПІ ДЖЕЙ ЮКРЕЙН".

"Загальний обсяг реалізованих сигарет тільки в зоні діяльності аеропорту "Київ"становить не менше 600 млн грн. Однак незважаючи на результати перевірки незаконна діяльність цього підприємства не була припинена, дозвіл на відкриття та експлуатацію магазину безмитної торгівлі не анульовано", - констатував Геьтманцев.

Члени фінансового Комітету застерегли керівництво правоохоронних органів від подальшого симулювання роботи з протидії нелегальному виробництву та обігу підакцизних товарів, зобов'язавши регулярно, до 15 числа кожного місяця, надавати народним депутатам звіти про реальні результати боротьби з тіньовим сектором.

Зараз ви читаєте новину «Комітет Гетьманцева зобов'язав ДФС та ДПС до кінця червня покінчити з торгівлею контрафактними сигаретами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути