середа, 19 червня 2019 13:24

Кого не вистачає на ринку праці в Україні

Кого не вистачає на ринку праці в Україні
Молодь в Україні переважно починає працювати з 25 років. Фото: Українська правда. Життя

В Україні на ринку праці дефіцит молодих кадрів. Це пов'язано з тим, що у 1990-х різко скоротилася народжуваність. Крім того, молодь переважно починає працювати у віці 25 років.

"Період навчання у школах та університетах зріс і постійну роботу молодь шукає після 25 років. Водночас їхня зайнятість останні 3-4 роки дійсно зростає. Студенти швидко знаходять роботу не за фахом. Їх часто беруть, тому що вони погоджуються працювати неофіційно, їх легше звільнити, можна недоплатити", - каже Лідія Ткаченко, науковий співробітник Інституту демографії і соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАН України, пише Сегодня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерти порадили, коли треба просити більшу зарплату

На ринку праці переважають люди віком 40-45 років. Водночас роботодавці перевагу віддають молодим кадрам, але з досвідом роботи.

"Спрацьовують стереотипи, що після 45 років людина не може нічого нового. Хоча сьогодні сорокарічні і п'ятдесятирічні володіють комп'ютерними навичками. Вони користуються смартфонами та іншими технологіями", - пояснює експерт.

При прийомі на роботу роботодавці, у першу чергу, звертають увагу на особистісні якості кандидата, досвід, уміння системно мислити. Аналізують, чи зможе працівник навчитися чомусь новому. Сертифікати про додаткові курси рідко впливають на рішення роботодавців. Інколи компаніям легше за власний кошт навчити працівника тому, що є необхідним для роботи у них.

Зараз ви читаєте новину «Кого не вистачає на ринку праці в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути