Ексклюзиви
пʼятниця, 02 серпня 2024 12:01

Коли в Україні зростуть тарифи на газ, опалення та гарячу воду - прогноз НБУ

Коли в Україні зростуть тарифи на газ, опалення та гарячу воду - прогноз НБУ
В НБУ прогнозують зростання тарифів на послуги ЖКГ із 2025 року. Фото: radiotrek.rv.ua

Тарифи на газ, опалення та постачання гарячої води протягом 2024 року не змінюватимуться.

Однак, складний стан в енергетиці та державному бюджеті, ймовірно, зумовлять поступове коригування тарифів у наступних роках. Такий прогноз зробив Національний банк України в "Інфляційному звіті" за липень 2024 року.

"Очікується, що з 2025 року розпочнеться поступове приведення тарифів до їх економічно обґрунтованих рівнів", - йдеться у публікації.

За оцінками НБУ, невизначеність із термінами та величиною коригування тарифів, насамперед енергетичних, є окремим ризиком для прогнозу інфляції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні зросла кількість боргів за комунальні послуги. Відсотки і цифри в інфографіці

Значне підвищення вартості енергоносіїв для швидкого усунення дисбалансів в енергетичному секторі стане джерелом додаткового інфляційного тиску та зумовить потребу в значному збільшенні субсидій для населення.

З іншого боку, в НБУ вважають, що триваліше відтермінування рішень щодо приведення тарифів на послуги ЖКГ у відповідність до економічно обґрунтованих рівнів призведе до нижчого рівня інфляції, але накопичуватиме квазіфіскальні дисбаланси та погіршуватиме фінансовий стан державних енергокомпаній.

Це посилюватиме ризики нестабільності на енергоринку, погіршуватиме інвестиційний потенціал галузі, а ціновий тиск лише відкладатиметься на майбутнє.

"Мораторій на підвищення окремих тарифів на послуги ЖКГ для населення ще певний час обмежуватиме зростання адміністративних цін. Проте їх поступове приведення до ринкових рівнів, яке згідно з припущеннями розпочнеться з 2025 року, стане вагомим проінфляційним чинником у 2025-2026 роках", - йдеться у звіті НБУ.

У червні в Україні пришвидшилося зростання споживчих цін до 2,2%. При цьому річна інфляція досягла 4,8%.

Ціни зростатимуть і в найближчі місяці через підвищення тарифів на електроенергію, акцизів та зростання курсу долара, вважають у Національному банку України.

Зараз ви читаєте новину «Коли в Україні зростуть тарифи на газ, опалення та гарячу воду - прогноз НБУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути