середа, 28 червня 2017 21:23

Коли в Україні відбудеться газова революція - експерт

Коли в Україні відбудеться газова революція - експерт
Щоб отримати дозволи на буріння свердловини, в Україні треба витратити до 4 років. У Канаді - 6 тижнів - Михайло Гончар / Фото: Сергій Старостенко, Gazeta.ua

Українські родовища забезпечують по 20 мільярдів кубів щороку останні 12 років. Геологи розвідали, що слід бурити глибше. Про це розповів президент Центру глобалістики "Стратегія ХХІ" Михайло Гончар в інтерв'ю журналу "Країна".

"До такого ж висновку прийшла й компанія "Шел", що перемогла 2012 року у конкурсі на розробку Юзівської площі по нетрадиційному газу. Вони були впевнені в тому, що там є поклади і традиційного газу. У нас зроблено певні кроки по реформі газового сектору, зокрема, уніфікували ціну на газ. Видобутий в Україні державною компанією Укргазвидобування продають по ціні імпортованого на внутрішньому ринку. На ці гроші УГВ може розвивати власний газовидобуток", – коментує експерт.

Торік у грудні уряд схвалив концепцію щодо розвитку національного газовидобутку.

"Та віз не зрушив з місця. Бо ключові питання не вирішено. Отримання дозволів та погоджень на буріння свердловин не спростили. Щоб отримати усі необхідні погодження, треба пройти 44 інстанції і витратити до чотирьох років. Якось чув, як канадський інвестор скаржився на поляків. Мовляв, чому я більше року маю витрачати на дозволи для буріння сведловини. В Канаді на це йде, каже, шість тижнів. Тому в Канаді, Штатах газова революція й відбулася", – відзначає Михайло Гончар.

Інтерв'ю з Михайлом Гончаром читайте у свіжому номері журналу "Країна" від 29 червня.

Зараз ви читаєте новину «Коли в Україні відбудеться газова революція - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути