неділя, 29 грудня 2019 00:28

Коболєв розповів деталі переговорів про транзит російського газу

Коболєв розповів деталі переговорів про транзит російського газу
Між Нафтогазом та Газпромом тривають переговори щодо газових угод. Фото: Прямий

Українська та російська сторони станом на вечір 28 грудня не змогли погодити остаточні тексти угод щодо транзиту російського газу через Україну та відмови Нафтогазу від судових вимог.

"Зрозуміло, що боротьба йде за кожну кому. Є певний прогрес, але узгоджених текстів угод станом на зараз нема", — повідомив голова Нафтогазу Андрій Коболєв.

Він зазначив, що наразі Нафтогаз та Газпром обговорюють 3 угоди: міжоператорську угоду, яка визначає технічні питання взаємодії операторів газотранспортних систем України та Росії, договір про організацію транзиту, який Газпром прагне укласти з Нафтогазом (хоча повинен був укласти з Оператором ГТС України) — угода, у якій власне і йдеться про умови транзиту російського газу через Україну, терміни, обсяги тощо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Газпром передав Нафтогазу гроші

Третій документ, над яким працюють Нафтогаз та Газпром — угода про відкликання позивних вимог на 12,2 мільярда доларів.

"Мирова угода, якою Нафтогаз і Газпром визнають врегулювання взаємних претензій за контрактами 2009 року. Звичайно, тут також ідуть активні дискусії щодо принципів та гарантій. Відмовитися від своїх судових претензій ми готові лише взамін на щось рівноцінне", — повідомив Коболєв.

Він зазначив, що на переговорах, які нині тривають у Відні, не обговорюють судові процеси щодо конфіскованих внаслідок анексії Криму активів Нафтогазу, прямі закупки газу у Газпрому та штраф Антимонопольного комітету (останній уряд вже доручив пробачити Газпрому). У свою чергу Газпром погодився сплатити Нафтогазу 2,9 мільярда доларів боргу за рішенням Стокгольмського арбітражу.

20 грудня в Мінську представники України, РФ та Єврокомісії домовилися про транзит російського газу до Європи. Переговори тривали 6 год.

Ідеться про угоду на п'ять років із можливістю продовження до 10. Документ передбачає мінімальний обсяг транзиту 65 млрд кубометрів газу в перший рік і по 40 млрд кубомет­рів — у наступні чотири роки.

Зараз ви читаєте новину «Коболєв розповів деталі переговорів про транзит російського газу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути