Ексклюзиви
понеділок, 01 жовтня 2012 10:15

Клименко розповів, як виводитиме зарплати з тіні

Клименко розповів, як виводитиме зарплати з тіні
Олександр Клименко: Не буде так, що в один момент всі прокинулися - і їх змусили декларувати доходи. Фото: obozrevatel.com

Глава Державної податкової служби (ДПС) Олександр Клименко впевнений, що зниження навантаження на фонд оплати праці призведе до детінізації зарплати.

Про це він сказав в інтерв'ю "Комерсант-Україна".

Клименко зазначив, що світовий досвід показує, що зниження ставок податків не призводить до зменшення зборів.

"Сьогодні всі розуміють, що є проблема зарплат в конвертах і високі податки на фонд оплати праці. Якщо візьмемо близьке і далеке зарубіжжя, то за ставками ПДВ і податку на прибуток ми цілком конкурентні, але по навантаженню на фонд оплати праці - ні. Тому нам, щоб вирішити проблему, необхідно спонукати бізнес виплачувати "білу" зарплату - це збільшить надходження до Пенсійного фонду", - сказав глава ДПС.

Він повідомив, що податкова розробляє проект загального декларування доходів, "це стане стимулом виводити зарплати з тіні".

"Ми хочемо показати, що нелегальна гривня соціально знецінена. Тримати доходи в тіні стає все менш доцільно. Відповідальність за це рано чи пізно настає. А знижуючи ставки податків, ми даємо громадянам стимул їх сплачувати", - сказав Клименко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Нафтогаз" домовився з румунами про спільне підприємство в Україні

Він зазначив, що ці ідеї поки не прив'язані до конкретних термінів.

"Будь-яка ініціатива повинна мати перехідний період. Не буде так, що в один момент всі прокинулися - і їх змусили декларувати доходи. Перш за все, повинен бути процес офіційної легалізації, коли ми всім дамо можливість показати капітали, тобто подати нульову декларацію. Це повинно бути максимально зручним для платника, щоб пенсіонери не були змушені йти в податкову і подавати декларацію. Але буде неправильно, якщо ми виключимо їх з процесу декларування. Тоді вони стануть найбагатшими в Україні. Потрібно уникнути соціального вибуху, але водночас домогтися соціальної справедливості. Процес повинен бути простим і максимально автоматизованим", - сказав глава ДПС.

Зараз ви читаєте новину «Клименко розповів, як виводитиме зарплати з тіні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

24

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути