Ексклюзиви
пʼятниця, 21 лютого 2020 18:18

Київські електромережі та гідрометереологічний інститут – STEM is FEM познайомив школярок з енергетикою та екологією

Київські електромережі та гідрометереологічний інститут – STEM is FEM познайомив школярок з енергетикою та екологією

Українські школярки разом із проєктом STEM is FEM відвідали гідрометеорологічний інститут та центральну диспетчерську київських електромереж. Ці екскурсії стали частиною освітнього модулю STEM is FEM з енергетики та екології.

Своєю метою у проєкті називають мотивацію дівчат до отримання освіти ти кар'єри у STEM напрямках, тобто таких, що пов'язані із наукою, технологіями, інженерною справою та математикою.

"Краще один раз побачити, ніж 100 разів почути. Саме тому кожний модуль нашого проєкту поділений на три частини, Перший – спілкування з мотиваційними спікерами, тобто, жінками, що досягли успіху у кар'єрі та займають найвищі посади в країні. Другий етап – зустрічі із жінками, що працюють в галузі, якій присвячена тематика кожного конкретного модулю. Дівчата можуть ставити різноманітні питання і, таким чином, отримують інформацію про кар'єру у галузі з перших вуст. Третій етап – візити на профільні підприємства. Це дозволяє на власні очі побачити, як живе та чи інша індустрія, та повністю зануритися в тематику", – розповідає один з ініціаторів проєкта STEM is FEM, інвестор та IT-бізнесмен Сергій Токарєв.

У центральній диспетчерській службі ДТЕК Київських Електромереж дівчата поставили спеціалістам мільйон питань – як технології розумного будинку можуть змінити роботу у енергетиці, де використовують трансформатори розміром із приватний будинок, та які сигнали більше за все боїться побачити на табло диспетчер. Особливо зацікавила учасниць історія єдиної жінки-головного диспетчера в Україні, вона очолює службу у Краматорську.

В Українському гідрометеорологічному інституті ДСНС та НАН учасниці побачили, як перевіряють поверхневі води України, та тестують воду, яка тече в наших трубах. Дівчата дізнались чому в Європі Україна відноситься до країн, які найменше забезпечені водою. На власні очі побачили, який циклон зараз бушує над Англією і через скільки він зачіпить Скандинавію. Та найбільшу цікавість в учасниць проєкту викликали дослідження щодо глобальних змін клімату, і яким чином вони відобразяться на житті українців.

"Я дуже раджу, при вашому виборі шляху, навчання та майбутньої кар'єри, спиратися на свої найсильніші сторони. Якщо вам добре вдаються математика, фізика чи хімія, то обирайте ці напрямки і пристрасно вчіться саме в них. Коли ми уявляємо собі роботу мрії, в нас є певні стереотипи, і насправді ми не знаємо, що в багатьох технічних і більш вузьких професіях є теж багато всього цікавого. І це як раз ті напрямки, в яких в Україні зараз немає спеціалістів", – розповіла дівчатам заступниця Міністра енергетики та захисту довкілля України Ірина Ставчук.

На сесії запитань-відповідей із жінками, що працюють у екології та енергетиці, спеціалістка з питань води, санітарії та гігієни у ЮНІСЕФ Наталія Коломієць розповіла про екологічну складову діяльності своєї організації, та як вони допомагають із питною водою родинам на Сході України. А консультантка з екоменеджменту Юлія Маклюк розказала про існуючі можливості розвитку у екологічній сфері та як зробити вибір у цьому різномаїтті. Також із дівчатами спілкувались директорка Європейсько-Українського Енергетичного Агентства Олександра Гуменюк та популяризаторка сталого будівництва Оксана Гуцаленко.

У березні розпочнеться відбірковий конкурс на участь у наступному освітньому модулі проєкту STEM is FEM. Цього разу він буде присвячений робототехніці та інженерній справі.

Зараз ви читаєте новину «Київські електромережі та гідрометереологічний інститут – STEM is FEM познайомив школярок з енергетикою та екологією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути