Ексклюзиви
четвер, 14 березня 2024 16:51

Кількісні та якісні показники біржової торгівлі мають стабільну та позитивну динаміку - регулятор
Позиція

 

Організований товарний біржовий ринок в Україні ефективно запрацював наприкінці 2021 року, він розвивається та стабільно зростає. У 2023 році загальна сума торгів на ньому склала 310 млрд грн, що на 6% більше ніж у 2022 році та значно більше ніж в інші попередні роки. Про це розповів член Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) Арсен Ільін.

Щодо структури українського організованого товарного ринку, то вона була наступною: 2023 року найбільшим продуктом який торгувався була електроенергія - 62,5%, за нею нафта та дистиляти - близько 14%, необроблена деревина - 8,5%, скраплений нафтовий газ - приблизно 7,6%. Значно менші позиції займали такі біржові продукти, як вугілля, бітум та інші - сумарно близько 8%.

Важливим чинником біржової торгівлі є те, що біржова ціна є індикатором, і на неї можуть орієнтуватися учасники ринку.

У 2024 році відбулась зустріч представників всіх чотирьох ліцензованих бірж зі членами НКЦПФР, дві з яких отримали ліцензії у 2023 році.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сформований ринок біопалива та біржова торгівля допоможуть у вирішенні критичних проблем в галузі енергетики

Головне, щоб нові гравці працювали в контексті створення саме нових ринків. Сьогодні дуже перспективними для організованої торгівлі є аграрний ринок, ринок біопалива (створенням якого вже займається УЕБ), водню та торгівля викидами.

Важливою складовою біржової торгівлі є виконання контрактів сторонами. На цьому напрямку вже відчутні покращення. Деякі біржі впровадили комплексні процеси, тобто супроводжують виконання договору до самого відвантаження продукції. Завдяки цьому на ринку необробленої деревини відповідний показник збільшився з 55% до 86%, що стало рекордом для галузі.

З липня 2021 року всю необроблену деревину та пиломатеріали реалізують на ліцензованих товарних біржах. Однією з них є ТОВ "Українська енергетична біржа", яка вже понад 2 роки проводить прозорі, успішні конкурентні торги зазначеним товаром.

Зараз ви читаєте новину «Кількісні та якісні показники біржової торгівлі мають стабільну та позитивну динаміку - регулятор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути