середа, 26 січня 2022 06:30

Картка киянина: як отримати до подорожчання проїзду

Проїзд у столичному комунальному транспорті не дорожчатиме до кінця опалювального сезону. Таку обіцянку озвучив мер Києва Віталій Кличко.

Спочатку столична влада хотіла підвищити ціни на проїзд у Києві вже з січня 2022-го.

Зазвичай опалювальний сезон у столиці триває до середини квітня. Отже до перегляду тарифів ще є час і можна встигнути оформити Картку киянина без черг та поспіху.

Зекономити на проїзді можна за допомогою муніципальної "Картки киянина".

Хто може нею скористатися, де і як отримати, які додаткові пільги дає картка, розбиралася журналістка Gazeta.ua.

ХТО МОЖЕ КОРИСТУВАТИСЯ

Мешканці Києва, громадяни, які офіційно працюють у столиці, внутрішньо переміщені особи, учні, студенти коледжів та вищих навчальних закладів.

ЯК ОТРИМАТИ

Можна замовити картку на сайті Ощадбанку.

З головної сторінки переходимо в меню "Картки". Там у розділі "Особисті" друга позиція "Картка киянина". Натискаємо "Замовити" і залишаємо ім'я і номер телефона. Галочкою погоджуємось із умовами онлайн-заявки та обробки персональних даних та надсилаємо заявку.

Від цього моменту доведеться чекати на дзвінок із кол-центру фінустанови. За відгуками знайомих, зазвичай проходить від доби до тижня. Мені зателефонували через 5 днів і запитали, у якому відділенні зручно оформити картку. Обираю ближче до дому і 11 годину ранку.

Якщо не хочете чекати дзвінка з Ощаду, телефонуйте на їхню "гарячу" лінію 0 800 210 800 і записуйтеся на прийом до спеціаліста у бажане відділення.

Клієнтів без попереднього запису не приймають.

У районних управліннях праці та соціального захисту населення картку киянина не оформлюють.

ПЕРЕЛІК НЕОБХІДНИХ ДОКУМЕНТІВ

– паспорт громадянина України (або документ, що його заміняє);

– ідентифікаційний код;

– або ID-картка та довідка про реєстрацію місця проживання до неї;

– фотографія 3х4 см

Не кияни подають ще й довідку з роботи чи навчального закладу, або довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Київ витратить 100 млн євро на нові тролейбуси та вагони метро

Із ID-карткою і фото приходжу до відділення. Двоє в черзі до двох спеціалістів. Але від призначеного часу затримка — 10 хв. Спеціалістка робить копії моїх документів і заповнює форму. По ходу процесу виясняється, що картки мені не бачити. Виявляється, що мої нинішні паспортні дані не співпадають з тими, що є в базі Ощаду. Років 10 тому я отримувала виплати на дитину, а дані доведеться оновити самостійно в управлінні соцзахисту. Якщо їхні бази не синхронізовані — картку киянина для мене не випустять.

Дякуючи карантинним обмеженням надіслати фотокопії нових документів тепер можна на електронну пошту. Але зателефонувати у районне управління соцзахисту варто окремо, щоб пересвідчитись, що пошту вони прочитали і дані оновили.

Нарешті формальності подолано — чекаю на СМС.


Автор: скріншот
  Повідомлення про сплату комісії за обслуговування картки киянина прийшло раніше за саму картку
Повідомлення про сплату комісії за обслуговування картки киянина прийшло раніше за саму картку

Повідомлення про те, що картку доставлено у відділення, отримую через майже три тижні у "Вайбер". Причому о 8-й ранку приходить прохання сплатити 120 грн комісії за річне обслуговування картки, а о 16-й – повідомлення, що вона вже у відділенні.

Забрати картку можна без попереднього запису. Її видають у касі, там же сплачую 120 грн комісії.

ЯКІ ПІЛЬГИ ДАЄ КАРТКА

Потенційну економію 40% від вартості проїзду в міському транспорті. Адже одноразова поїздка коштуватиме у разі перегляду тарифів 20 грн, а з карткою киянина - 12 грн.

Також з нею діє знижка на "соціальний" хліб у мережі "Київхлібу" та на 210 найменувань ліків вітчизняного виробництва в аптеках КП "Фармація". У муніципальних зоопарку, театрах та музеях, де встановлені спеціальні ціни або визначені дні безкоштовного відвідування для утримувачів картки. Також при сплаті за комірне через особистий кабінет КП "Головний інформаційно-обчислювальний центр" чи Центр комунального сервісу не беруть комісію за оплату.

Отже, оформлення займає близько місяця і коштує 120 грн, якщо не маєте пільг з міського бюджету. Якщо тримаєте зарплатну карту в Ощадбанку, випуск картки киянина також безплатний. Термін її дії — 5 років. За перевипуск у разі втрати чи пошкодження доведеться сплатити 40 грн.

Дія картки киянина припиняється у випадках: її втрати, механічного пошкодження, закінчення терміну дії, зміни персональних даних, за бажанням власника або його смерті.

Економічно обґрунтований тариф у наземному транспорті столиці становить 22,30 грн. У метро - 22 грн, каже столична влада.

Вартість проїзду в наземному громадському транспорті й метро підвищували в липні 2018 року до 8 грн. До того проїзд у трамваях, тролейбусах і комунальних автобусах коштував 4 грн, у метрополітені - 5 грн.

Зараз ви читаєте новину «Картка киянина: як отримати до подорожчання проїзду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути