субота, 28 вересня 2024 13:35

Яким буде курс валют на початку жовтня - прогноз банкіра

Яким буде курс валют на початку жовтня - прогноз банкіра
Експерт спрогнозував курс валют на початку жовтня. Фото: zn.ua

Суттєвих змін на валютному ринку у перший тиждень жовтня не очікується.

Курсові показники, як і раніше, залежатимуть від режиму "керованої гнучкості", тобто від участі Нацбанку в досягненні балансу між попитом і пропозицією. Про це в коментарі РБК-Україна розповів начальник департаменту казначейства "Глобус Банку" Тарас Лєсовий.

За його словами, ключовою для формування поточних курсів буде роль валютних інтервенцій.

"Крім того, на ринку, як і зазвичай, присутні інерційні прояви: тобто курсовий початок місяця може бути досить схожим на завершення вересня - тренд на зниження чи зростання може тривати в перші дні жовтня", - сказав експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Курс валют на вихідні: скільки коштуватимуть долар, євро і злотий

Для розуміння ситуації на валютному ринку важливим будуть показники курсів валют станом на 1 жовтня. За прогнозом банкіра, на цей день офіційний курс складе до 41,3 грн/гривень.

"Як і раніше, від ринку не варто чекати якихось сенсацій: всі можливі курсові зміни в щоденному розрізі будуть незначними. Однак цілком можуть мати накопичувальний ефект, якщо, наприклад, спадний чи висхідний тренди триватимуть понад три дні. Але це буде скоріше винятком з правил: з огляду на ситуацію з початку року, зміна трендів відбувається кожні три-чотири дні", - зазначив Лєсовий.

Банкір прогнозує, що з 30 вересня до 6 жовтня коридори допустимих валютних змін на міжбанку складуть 41-41,6 грн/долар та 44-46 грн/євро, на готівковому ринку - 41,2-41,8 грн/долар та 44-46,5 грн/євро.

Залежно від валюти середня різниця між курсами міжбанку і готівкового ринку складе 0,3-0,5 грн.

Середні тижневі курсові відхилення будуть в межах 2% від стартового курсу тижня.

"Таким чином, у перші дні жовтня ситуація на валютному ринку не вирізнятиметься якоюсь новизною: курсові показники на готівковому ринку залежатимуть від міжбанку, події на якому відбуватимуться під наглядом регулятора. Якісь карколомні зміни майже виключені, натомість подальше курсове зростання може збігатися з курсовими прогнозами, закладеними в бюджет на 2024 рік", - додав Лєсовий.

Курс долара до гривні зростатиме, чим довше триватиме війна Росії проти України. У разі закінчення війни курс стабілізується на поточному рівні. Про це йдеться у проєкті бюджету на 2025 рік.

До проєкту бюджету на 2025 рік закладений курс на рівні 45 грн/долар.

Зараз ви читаєте новину «Яким буде курс валют на початку жовтня - прогноз банкіра». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути