четвер, 05 квітня 2018 12:27

Які продукти подорожчали найбільше

Які продукти подорожчали найбільше
За словами експертів, овочі та фрукти дорожчатимуть до кінця травня. Адже запасів української продукції на сьогодні вже мало. Фото: datamanager.it

В Україні за березень на 50% подорожчали білокачанна капуста та огірки. Ціна капусти зросла з 5 до 7,5 грн за кг в оптових цінах, огірків - з 40 до 61,6 грн.

З 6,5 до 9,5 грн за кг подорожчала морква. Буряк і цибуля додали в ціні 1, 5 грн. Тепер коштують 8,5 і 5 грн за кг, відповідно, за даними моніторингу "Інфо-Шувар".

Водночас у березні майже вдвічі подешевшали баклажани - з 73,7 до 50 грн за кг. Також з 81,2 до 62,5 грн змінилася ціна на солодкий перець. Ціни на часник впали з 52,5 до 50 грн, на пекінську капусту - з 16 до 14 грн. Крім того, на 70 коп. подешевшала картопля. Тепер коштує 4 грн за кг.

Також дешевшають більшість імпортних фруктів. Ціна на груші на оптовому ринку Шувар впала з 42,5 до 30 грн. Банани подешевшали з 42 до 34 грн, мандарини - з 40 до 35 грн, грейпфрути - з 32,5 до 29,5 грн, ківі - з 45 до 43 грн, лимони - з 39,5 до 38 грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки коштує яловичина в різних країнах

Ціна яблук коливається. Наприклад, сорт Айдаред подешевшав з 16,5 до 14 грн, "Голден" - з 18,7 до 18 грн. Симиренко подорожчав з 15 до 15,5 грн, Чемпіон - з 17 до 18 грн.

"До кінця квітня і в травні овочі ще дорожчатимуть. Одна з основних причин в тому, що минулого року в Україні значно скоротилося виробництво овочів. Тому запасів української продукції на сьогодні вже мало. Ми збільшуємо імпорт, а ціна на овочі з-за кордону прив'язана до долара. Також витрати на транспортування впливають на ціни. Тому, поки не з'явиться українська продукція нового врожаю, ціни зростатимуть", - каже Неля Онищенко, аналітик Української аграрної конфедерації.

За її словами, цього року перший український урожай з'явиться трохи пізніше звичайного.

"Холодний березень не дозволив вчасно висадити ранню капусту. Через це українська капуста масово продаватимкться тільки з початку травня. Доти стара може ще подорожчати", - попереджає Неля Онищенко.

В Україні з початку року на 1,5% подорожчала бакалія та хліб. За словами директора асоціації постачальників торговельних мереж Олексія Дорошенка, за перші 2 місяці поточного року всі види хлібу подорожчали від трьох до чотирьох відсотків. Пшеничний хліб із борошна вищого ґатунку додав 60 коп і коштує 18,7 грн за кг. Пшеничний хліб з борошна першого ґатунку став дорожчим на 50 коп. Його вартість становить 14,7 грн за кг. Житній хліб подорожчав на 50 коп — до 15,5 грн за кг. А батон додав у ціні 40 коп — 10,7 грн за 0,5 кг.

Зараз ви читаєте новину «Які продукти подорожчали найбільше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути