Найбільше зросли в ціні овочі борщового набору. Якщо порівнювати травень 2018-го до травня 2019 року, то лідером стала цибуля. Подорожчала у 5,4 рази, розповів Gazeta.ua Олексій Дорошенко, голова Національної ради економічного розвитку.
Додає, що з серпня по грудень цінові рекорди била картопля.
"На другому місці після овочів — хліб. За рік подорожчав на 12-14%. Водночас у грудні українці дешевше на 10-15%, ніж в аналогічний період торік можуть купити ікру та червону рибу. Це пов'язано зі зміцненням гривні. Більшість виробників отримали надприбутки. Тому перед святами вирішили знизити ціни, щоб продати більше", - каже Дорошенко.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи стали українці багатші: думка експерта
За його словами, у 2020-му в групі ризику стрімкого підвищення цін залишаються овочі борщового набору.
"Ніхто не знає чітко, скільки продукції виробляють фермери, що тримають у сховищах, скільки овочів споживають українці. Тому з ціною може бути, що завгодно. Всі інші продукти дорожчатимуть в межах інфляції. Дешевшатимуть курячі яйця, пшоно. Гречка вже подорожчала до 32 гривень за кілограм. Приблизно така ж ціна буде протягом 2020-го", - пояснив експерт.
У квітні 2019-го рекордно дорого коштувала цибуля - 28 грн/кг. Зі збором нового врожаю подешевшала. У грудні коштувала 8 грн/кг. У серпні почала дорожчати картопля. У гурті продавали по 10-13 грн/кг. Зараз ціна впала до 8 грн/кг. До 3-5 грн/кг подешевшала морква.
Коментарі