середа, 12 серпня 2020 14:34

Які держпідприємства пропонують заборонити для приватизації

Які держпідприємства пропонують заборонити для приватизації
Урядовий законопроект передбачає чотири групи заборонених до приватизації об'єктів. Фото: pixabay.com

Кабінет міністрів має намір розглянути законопроєкт про заборону приватизації 188 компаній.

Уряд допускає приватизацію до 50% акцій Нафтогазу, Укрзалізниці й Укрпошти. Проте пропонує зберегти за державою 100-відсоткову частку корпоративних прав у Енергоатомі, Укргідроенерго, Укренерго, Східному гірничо-збагачувальному комбінаті, Адміністрації морських портів України.

До списку заборонених до приватизації об'єктів також пропонують внести державні підприємства "Оператор ринку" і "Гарантований покупець", створені Кабміном 2019 року для забезпечення роботи нового ринку електричної енергії, пише "Економічна правда".

Також - держпідприємства "Документ", "Поліграфічний комбінат "Україна" з виготовлення цінних паперів", Київську офсетну фабрику, конструкторське бюро "Південне".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фонд держмайна звинувачує у рейдерстві колишніх менеджерів державного підприємства

Урядовий законопроєкт передбачає 4 групи заборонених до приватизації об'єктів.

У першій - акціонерні товариства, в статутному капіталі яких частка корпоративних прав, що належать державі, не може бути менше 50% + 1 акція і не підлягає приватизації.

У 2-й - акціонерні товариства, в яких частка належних державі корпоративних прав становить 100%.

У 3-й - об'єкти культури і спорту.

У 4-й - держпідприємства, що не підлягають приватизації, але можуть бути перетворені на господарські товариства. Сюди пропонують, зокрема, віднести ДП "Антонов", Миколаївський суднобудівний завод, Центральне конструкторське бюро "Протон".

Серед культурних об'єктів пропонують заборонити приватизацію Національного цирку України, Національного центру театрального мистецтва ім. Леся Курбаса, Національного центру Олександра Довженка та низки інших об'єктів, серед спортивних - Національного спортивного комплексу "Олімпійський", "Арени Львів" тощо.

Зі слів заступника голови Фонду держмайна Костянтина Кошеленка, кожне 5-те державне підприємство - збиткове. Загальна сума збитків за 2019 рік становить 170 млрд грн, а заборгованість із зарплати - 2,9 млрд грн.

Зараз ви читаєте новину «Які держпідприємства пропонують заборонити для приватизації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути