Ексклюзиви
неділя, 19 червня 2022 20:20

Спецтема: Війна Росії проти України

Як змусити РФ заплатити компенсацію: у Мін'юсті запропонували ще один варіант

Як змусити РФ заплатити компенсацію: у Мін'юсті запропонували ще один варіант
Якщо РФ не захоче добровільно сплачувати збитки, цей Договір змусить країну-агресорку це робити. Фото: Мінфін

Україна хоче запропонувати міжнародний Договір про створення механізму відшкодування збитків, яких завдала РФ.

Слідкувати за позовами буде спеціальна Комісія. Про це розповіла заступниця міністра юстиції Ірина Мудра в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

"Договором створюватиметься постійно діюча Комісія з розгляду позовів про компенсацію збитків. Держави-учасниці Договору блокують, конфіскують та передають активи РФ для задоволення вимог Комісії. Для цього створюється Фонд активів", - сказала вона.

Зокрема, цей Договір передбачає примусове виконання рішень Комісії, тобто ухилитися не вдастся.

Як зазначає Мудра, якщо РФ не захоче добровільно сплачувати збитки, цей Договір змусить країну-агресорку це робити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Європарламент підтримав трибунал для Путіна

"Це буде широко визнаний у світі міжнародний інструмент, за допомогою якого держава матиме підстави для вчинення необхідних дій на своїй території, у тому числі для ухвалення відповідного національного законодавства", – додала заступниця.

Мудра зауважила, що заяви можуть ділитися на різні категорії залежно від розміру вимог та складності: можуть застосовуватися спрощені процедури до однотипних заяв про втрату житла чи рухомого майна, і такі позови можуть бути об'єднані у масові.

Виплата відшкодування за рішеннями Комісії може здійснюватися або шляхом виплати із заздалегідь створеного Фонду активів, або шляхом примусового виконання рішення Комісії.

Але для цього, за словами Мудрої, держави-учасниці Договору мають змінити національне законодавство, на що буде потрібна політична воля законодавчих органів цих держав.

Україна запропонує Росії "план Б" в разі відмови платити репарації за завдані внаслідок війни збитки. Заарештовуватимуть і реалізовуватимуть усе російське майно.

Сума інфраструктурних збитків сягнула $104 млрд. Внаслідок обстрілів російської армії зруйновано або пошкоджено щонайменше 45 млн кв. м житла, 656 лікарень, понад 1200 навчальних закладів, майже 25 тис. км доріг, 300 мостів, 12 аеропортів.

Зараз ви читаєте новину «Як змусити РФ заплатити компенсацію: у Мін'юсті запропонували ще один варіант». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути