Ексклюзиви
четвер, 25 квітня 2019 21:10

Як скорочення поставок із Білорусі вплине на вартість пального: оцінки експертів

Як скорочення поставок із Білорусі вплине на вартість пального: оцінки експертів
Найближчим часом бензини і дизпаливо подорожчають на 1 грн. Це пов'язано не з дефіцитом, а зі зростанням ціни на нафту в світі. Фото: KP.UA

Україні потрібно шукати додаткові обсяги поставок палива у травні. Через проблеми з якістю російської нафти переробку до мінімуму знизив не тільки Мозирський, але і Новополоцький нафтопереробний завод. Поставки пального з Білорусі повністю зупинені, розповів Gazeta.ua Сергій Куюн, директор консалтингової групи "А-95".

Нафта, яка поступає з Росії, містить підвищений вміст хлорорганічних сполук. Це може сприяти корозії металів.

"Через це вже перестало працювати обладнання Мозирського нафтопереробного заводу. Щоб відновити його роботу, потрібно близько 2 місяців. Неякісну нафту потрібно вилучати з трубопроводу і переробляти. Інших варіантів немає", - пояснює Максим Пархоменко, аналітик фірми "Альпарі".

З початку року Україна у середньому щомісяця завозила 160 тис. т білоруського дизпалива. Це 34,5% від загального імпорту.

"За оптимістичним сценарієм потрібно знайти 80-100 тисяч тонн палива. За песимістичним - 150-180. Щоправда маємо великі запаси дизелю під посівну компанію. Крім того, у травні збережеться високий рівень прокачування російського дизпалива нафтопроводом "ПрикарпатЗахідтранс" - близько 280 тисяч тонн. З бензином проблем не буде. Білоруський компенсуємо українським, імпортом з Литви і по морю", - наголошує Сергій Куюн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як російські санкції вплинуть на вартість бензину в Україні

За його словами, найближчим часом бензини і дизпаливо подорожчають на 1 грн. Це пов'язано не з дефіцитом, а зі зростанням ціни на нафту в світі. До кінця травня дизель додасть ще 1 грн через пошуки альтернативних поставок палива.

"Компенсувати дефіцит палива можемо за рахунок імпорту з Румунії, Польщі та Литви. Ми не втрачаємо ринки збуту, а просто проводимо диверсифікацію поставок. Це може позитивно впливати на поставки нафти через українські порти і привести до розвитку інфраструктури в них. Як мінімум, раніше Білорусь імпортувала нафту через Одесу", - наголошує Максим Пархоменко.

Білорусь призупинила продаж бензину і дизпалива в країни Балтії, Польщу та Україну через неякісну російську нафту. Перші відомості про неякісну нафту з нафтопроводу "Дружба" з'явилися 19 квітня. Російська "Транснефть" визнала відхилення в якості. Водночас Міненерго РФ заявило, що проблеми мають "технічний характер". 25 квітня про зупинку транзиту російської нафти по нафтопроводу "Дружба" білоруській стороні повідомила Польща.

Зараз ви читаєте новину «Як скорочення поставок із Білорусі вплине на вартість пального: оцінки експертів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути