вівторок, 02 січня 2018 21:10

Як змінилася вартість популярної різдвяної страви

Як змінилася вартість популярної різдвяної страви
У порівнянні з груднем 2016 року вартість куті зросла на 7%. Фото: kp.ua

Приготування 1,5 кг куті на Святвечір 2018 року коштуватиме близько 73 грн. Це близько 12 грн за порцію у 250 г. На узвар без цукру необхідно буде витратити ще 20 грн.

У порівнянні з груднем 2016 року вартість куті зросла на 7%. Це відбулося за рахунок подорожчання маку та горіхів, зауважують експерти "Економічного дискусійного клубу".

Кілограм пшениці коштує 15 грн. Для приготування куті вистачить 480 г пшениці, що обійдеться 7,2 грн. Необхідних 115 г меду коштуватимуть 13,8 грн. За кілограм меду на київських ринках просять 120 грн.

Бажаючим додати до куті родзинки та мак потрібно заплатити 60 і 100 грн за кг продукту, відповідно. Оскільки для приготування достатньо по 200 г інгредієнтів, то мак обійдеться близько 14 грн, а родзинки 10 грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Тисяча гривень чайових" – як заробляли українці в новорічну ніч

Кілограм волоських горіхів коштує 180 грн. Для приготування достатньо 1 склянки, що обійдеться у 30 грн.

Внаслідок зниження вартості сухофруктів, майже на третину дешевше обійдеться на прийдешнє Різдво узвар. Кілограм сухофруктів коштує близько 40 грн. Для узвару вистачить 500 г сушених груш і яблук. Тобто українські господині витратять 20 грн.

Цього року приготувати традиційні новорічні страви коштувало дорожче. Так, салат "Оселедець під шубою" подорожчав на 24%, салат "Олів'є" - на 26, холодець — на 41%, порахували в Асоціації постачальників торговельних мереж.

Зараз ви читаєте новину «Як змінилася вартість популярної різдвяної страви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути