понеділок, 01 березня 2021 11:04

Як інвесторам замість спиртзаводів України продають пустушки

Як інвесторам замість спиртзаводів України продають пустушки
Фонду держмайна дали добро "не очищати" об'єкт перед продажем

Інвестори, які витратили мільйони гривень на покупку українських спиртзаводів, втрачають гроші.

Молдавська компанія СП "Zernoff" виграла конкурс з купівлі спиртзаводу. Бізнесмени запропонували 120 млн грн (разом з ПДВ сума дорівнює 144 млн грн) і оплатили реєстраційний внесок в розмірі 5,473 млн грн.

Однак інвестори виявили явний "некомплект" обладнання і техніки. Для того, щоб не перераховувати залишок суми в якості плати за підприємство, інвестори звернулися до Господарського суду Києва з проханням призупинити операцію.

Колишній глава ФДМУ (Фонд держмайна) Олександр Рябченко пояснює: така ситуація, коли інформації про завод/активи або недостатньо, або вона відсутня зовсім, виникла після зміни законодавства в 2015-2016 роках.

"Відбулась зміна програми приватизації, самого підходу до процесу: якщо раніше держава, виставляючи щось на продаж, була зобов'язана повністю оформити документи для цього об'єкта, в т.ч. боргові, знявши всі обтяження, забезпечивши всі права (в тому числі, на землю), то за нинішньої технології зобов'язання "очищати" об'єкт вже немає", - пояснив Рябченко.

З цих причин, "можливі сюрпризи різного роду".

"... завод стоїть на земельній ділянці, яка по суті не оформлена. У нього є борги по зарплаті, або, скажімо, на газ або воду, і переоформити його не можна. І, що найгірше, - ніхто за це взагалі не відповідає!", - прокоментував Рябченко.

Зараз ви читаєте новину «Як інвесторам замість спиртзаводів України продають пустушки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути