Ексклюзиви
середа, 27 червня 2018 08:05

Як фермерам продавати органічну продукцію у 5 разів дорожче

Як фермерам продавати органічну продукцію у 5 разів дорожче
Віктор Щербачук успішно вирощує 5 років органічну продукцію

Українці не мають можливості споживати органічну продукцію. 98% вирощеної в Україні органіки йде на експорт.

Про це розповів гендиректор ТОВ "Ріттер Біо Агро" та ТОВ "Дедденс Агро" Віктор Щербачук на міжнародній конференції "Коло Вінценза. Майбутнє Карпат". Захід відбувається у рамках Першого міжнародного форуму Східної та Центральної Європи Via Carpatia.

"Попит на органічну продукцію є. Я почав вирощувати її у 2013 році. Зрозумів, що малину, полуницю, нут, цукровий буряк реально виростити і без хімії. Ми дійшли до того, що розробили урожайність не нижчу за хімічну. З гектара збираємо 5 тонн пшениці, 7 тонн кукурудзи, 2 тонни льону, 5-7 тонн вівса", - каже Віктор Щербачук.

Проте фермери, які хочуть вирощувати натуральне, залишені напризволяще.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Омелян повідомив, що буде з платними дорогами в Карпатах

"У Німеччині на 1 гектар дають 400 євро дотацій від держави, Китай виділив цілий острів на вирощування такої продукції і на гектар по 50 тисяч доларів дотацій. В Україні на початку розвитку нашого підприємства ми втратили 150 тисяч гривень євро, бо довгоносик поїв увесь засіяний буряк. Але в таких випадках важливо не зупинятися. У перспективі плануємо збирати 50 тонн буряка з гектара", - додав він.

Органіку за кордоном можна продавати у 5 разів дорожче.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Литовський політик розповів, що допоможе розвинути сільське господарство в Україні

"Знаю, що одна українська компанія вже продає молочні продукти у Дубаї. Що стосується карпатського регіону, то тут у більшості вирощують продукти екологічно чистими, але продають як звичайні і на цьому втрачають".

Для розвитку бізнесу на вирощуванні органічної продукції у Карпатах радить об'єднатися дрібним підприємцям. А з боку держави має бути створений єдині органи сертифікації і контролю.

З 23 по 30 червня в селі Криворівня Верховинського району на Івано-Франківщині відбувається Перший міжнародний форум Східної та Центральної Європи Via Carpatia. На учасників та гостей чекає насичена культурна, інтелектуальна та розважальна програма.

Зараз ви читаєте новину «Як фермерам продавати органічну продукцію у 5 разів дорожче». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути