четвер, 05 січня 2012 09:46

Кабмін наобіцяв стабільні ціни на хліб, іномарки та бензин

Кабмін наобіцяв стабільні ціни на хліб, іномарки та бензин

В Україні немає жодних підстав для подорожчання хліба, іноземних автомобілів та бензину.

Така заява опублікована на Урядовому порталі 4 січня.

У ній наголошено, що "очікуваному слабкому через несприятливі погодні умови врожаю 2012 року допоможе щедрий урожай 2011-го, частку зерна якого буде збільшено в перехідних запасах".

За даними Міністерства аграрної політики та продовольства, у поточному маркетинговому році обсяги виробництва зернових культур оцінюються на рівні 56,4 млн тонн. З них пшениці - 22,4 млн тонн, у тому числі 13,5 млн тонн – продовольчої. Очікується, що пропозиція зерна на внутрішньому ринку перевищить 62 млн тонн при потребі внутрішнього споживання зерна у 26,7 млн тонн.

В уряді визнали, що ситуація зі станом посівів озимих зернових культур, зокрема пшениці, викликає занепокоєння, адже через несприятливі метеорологічні умови втрати озимих можуть бути на площі в 2 млн га. Тож при подальшому критичному розвиткові ситуації зі станом посівів, урожай озимої пшениці в 2012 році може сягнути від 12 до 16 млн тонн, з якої продовольчої пшениці – 6-8 млн тонн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Комуналка" подорожчає на 30% - експерт

Однак навіть за такого урожаю, впевнені урядовці, у 2012 році запаси пшениці будуть достатніми для забезпечення внутрішніх потреб. При цьому ще очікується й формування надлишків такого зерна, яке буде поставлено на експорт.

Аби завчасно вирівняти ситуацію з очікуваним невисоким врожаєм, 17 листопада в Мінекономіки на засіданні міжвідомчої робочої групи по складанню балансу попиту та пропозиції зернових культур  було прийнято рішення про доцільність збільшення перехідних запасів продовольчої пшениці на 3 млн тонн до 5,4 млн тонн. Таким чином, перехідні запаси всіх зернових культур можуть сягнути 9,1 млн тонн.

В уряді також запевнили, що наразі не мають на розгляді рішень, які б спричинили подорожчання імпортних автомобілів.

Крім того, урядовці наголосили, що немає і жодних об'єктивних причин для подорожчання бензину.

Зараз ви читаєте новину «Кабмін наобіцяв стабільні ціни на хліб, іномарки та бензин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути