четвер, 23 травня 2013 11:26

Кабмін ігнорує проблему боргів водоканалів, держбюджет не виконується

Водоканали і теплокомуненерго України в поточному році можуть залишитися без субвенцій Державного бюджету на покриття різниці в тарифах на воду і тепло. Таку думку висловив перший заступник Голови комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики Верховної Ради України Геннадій Зубко, відповідаючи на запитання кореспондента УНН на круглому столі "Тарифи на електричну та теплову енергію в Україні: коли вони залишать нас без тепла і світла?".

"Сьогодні Україна знаходиться в дуже серйозному економічному стані ... До нас надійшла інформація, що на залишках Держказначейства в кінці квітня було всього лише близько 100 тис. грн і тому говорити, що знайдуть гроші на покриття всієї різниці, яка накопичилась у водоканалів та теплокомуненерго, я вважаю, що ні ... Дай бог, щоб уряд виконав ті зобов'язання, які він на себе взяв", — сказав Г.Зубко.

Депутат також нагадав, що Держбюджет України в поточному році сформований з дефіцитом, а регулювання виділення видатків здійснюється в "ручному режимі".

"На сьогоднішній день практично все йде в ручному регулюванні. Бюджет, як такий, не працює в Україні тому, що він формується з дефіцитом. При цьому ніхто не несе відповідальності за виконання бюджету", — підсумував Г.Зубко.

Як повідомлялося, за підсумками першого кварталу 2013 року водоканали наростили борги перед енергопостачальними компаніями на 660 млн грн — до 3,1 млрд грн.

Заборгованість утворюється через невідповідність тарифів реальній собівартості послуг, а також відсутності дотацій з держбюджету.

У 2012 році субвенції з державного бюджету на компенсацію різниці в тарифах водоканалам склали 3,3 млрд грн. Держбюджетом-2013 передбачені дотації в сумі 5,125 млрд грн, однак фінансування за цією статтею наразі не здійснюється.

У держбюджеті, з одного боку, передбачено фінансування за рахунок Спеціального фонду, по мірі наповнення якого проводяться розрахунки по виділенню дотацій на погашення компенсації різниці в тарифах. Але з іншого боку, без реального наповнення Спецфонду виділення 5,125 млрд грн неможливо.

У березні цього року Кабінет Міністрів України затвердив Порядок та умови надання субвенцій Державного бюджету місцевим бюджетам на погашення заборгованості з різниці в тарифах на теплову енергію, послуги з централізованого водопостачання та водовідведення у 2013 році (Постанова № 167 від 20 березня 2013 року).

Згідно з документом, обсяг субвенції в 2013 році на покриття різниці в тарифах на воду мають скласти 3 млрд 469,024 млн грн., а на тепло — 1 млрд 656,576 млн грн. Однак, постанова не виконується, тому водоканали і енергокомпанії коштів цього року не отримали.

 

Зараз ви читаєте новину «Кабмін ігнорує проблему боргів водоканалів, держбюджет не виконується». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

20

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути