пʼятниця, 21 жовтня 2011 16:45

Кабмін і досі перекриває старі борги за рахунок нових позичок - аналітики

Кабмін і досі перекриває старі борги за рахунок нових позичок - аналітики

Облігації внутрішньої держпозики (ОВДП) сьогодні залишаються для Кабміну фактично єдиним джерелом залучення коштів для обслуговування раніше взятих позик.

Про це йдеться в звіті Ukrainian Economic Trends Forecasts на IV квартал 2011 року, опублікованому аналітичною групою Da Vinci AG.

"Пошуки урядом шляхів активної реалізації держпаперів підтверджують попередній прогноз, у якому констатувалася нездатність уряду відмовитися від нових запозичень більш ніж на місяць", - відзначають аналітики в звіті.

На їхню думку, зниження припливу інвестицій і лускання ринку зовнішніх запозичень внаслідок невизначеності з наданням Україні чергового траншу МВФ змушує уряд шукати шляхи підвищення привабливості ОВДП і активізувати первинний ринок цих паперів.

"З метою активізації ринку ОВДП Мінфін спростив доступ до ОВДП, збільшивши кількість банків, що мають право купувати облігації в ході первинного аукціону", - вважають у Da Vinci AG.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уряд взяв у борг 1,6 мільярда гривень

У документі наголошено, що незважаючи на те, що графіком розміщення ОВДП на IV квартал 2011 року передбачено проведення тільки двох аукціонів з розміщення індексованих паперів, Мінфіну вдасться до додаткових випусків цінних паперів, у тому числі деномінованих в іноземній валюті.

При цьому аналітики висловили стурбованість тим фактом, що найбільша частка ОВДП відноситься до короткостроковими позиками, що означає збільшення навантаження по виплаті на найближчі 1-2 роки. Саме на цей час припадають основні виплати за зовнішніми зобов'язаннями. Аналітики також вважають, що поява ОВДП деномінованих в іноземній валюті може викликати падіння попиту банків на іноземну валюту.

Зараз ви читаєте новину «Кабмін і досі перекриває старі борги за рахунок нових позичок - аналітики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути