Ексклюзиви
понеділок, 14 жовтня 2013 18:57

Через дощову осінь подорожчала цибуля, ціна на олію не зміниться - експерт

Через дощову осінь подорожчала цибуля, ціна на олію не зміниться - експерт
Фото: zhitomir.info

Цієї осені кількість опадів перевищила місячну норму у 4 рази. Фермери не встигають зібрати соняшник та кукурудзу, частина врожаю втратила свою якість.

"Найбільше постраждали соняшник і соя, - каже експерт консалтингової агенції "ААА" Марія Колесник, 36 років. - Частина посівів соняшника були вражені пліснявою, соя дуже мокра, але про загрозу врожаю говорити не можна. Фермери отримали значно вищі врожаї, ніж очікували. Зараз на Поліссі та в Центрі України збирають соняшник по 28 ц/га, хоча розраховували не більше 19 ц/га. Торік врожай соняшника був нижчим, не більш як 16,2 ц/га. Тому, підпорчений врожай цілком покриє витрати фермерів кількістю зібраного. Що стосується кукурудзи, то їй взагалі нічого не загрожує. Кукурудзу збирають до кінця грудня. За цей час, якщо перестануть йти дощі, вона підсохне".

В Україні цього року зібрали близько 21 млн тонн картоплі.

"Цього цілком достатньо, торік зібрали 23 млн тонн, а українцям потрібно всього 14 млн тонн продукту, - продовжує Колесник. - Ціни на ринку дещо завищені, продавці її накрутили спеціально, показують що негаразди з погодою. Більшість фермерів свою картоплю викопали ще у серпні, тому негода ніяк не вплинула на врожай. Найбільше пподорожчала цибуля, бо фермери вдвічі скоротили площі посіву. Торік ціна була настільки низькою, що вигідніше було просто переорати поля з цибулею, ніж її викопати, тому ціна на рівні 3 гривень за кілограм справедлива для цибулі. Що стосується моркви й буряка, то ціна на них не зміниться, а триматиметься на рівні 3 гривень за кілограм".

Експерт запевняє, що соняшникова олія теж не подорожчає.

"Торік тонну соняшникового насіння приймали по 4 тисячі гривень, - пояснює Марія Колесник. - Цього року через те, що очікували, що врожай буде високим, ще в серпні закупівельну ціну на соняшник знизили до 3 тис гривень за тонну. Крупи теж не дорожчатимуть. Традиційно до зими подорожчають овочі та молочна продукція, але це здорожчання сезонне і відбувається щороку".

Зараз ви читаєте новину «Через дощову осінь подорожчала цибуля, ціна на олію не зміниться - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути