понеділок, 25 лютого 2013 10:22

Італійці вимагають від "Укравтодору" і Мінтрансу 47 мільйонів євро

Італійці вимагають від "Укравтодору" і Мінтрансу 47 мільйонів євро
Фото: inukr.net

Італійські компанії Тоrnо Global Contractinq і Beta фінансування звернулися до Арбітражного суду при Міжнародній торговій палаті (ICC) з претензіями до "Укравтодору" і колишнього Міністерства транспорту та зв'язку на суму 47 млн ??євро.

Інформація про це міститься в проспекті емісії єврооблігацій України, пише "Комерсант-Україна" у публікації "Проблеми виникли по дорозі".

У компаніях стверджують, що відомства порушили угоду за 2003 рік про співпрацю під час реконструкції дороги Київ-Одеса. Це вже друге звернення компаній в арбітраж, хоча інформацію про перший позов не вдалося виявити у відкритому доступі.

Заступник голови "Укравтодору" Володимир Галушко відмовився коментувати позов. Він заявив лише, що в італійських компаній "немає необхідних доказів, щоб вимагати від "Укравтодору" будь-яке відшкодування".

"Позов стосується проекту, який так і не був реалізований італійською стороною, і основна частина грошових вимог не підтверджена документально", - повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в "Укравтодорі".

Вадим Гуржос (очолював "Укравтодор" з 2005 по 2006 рік і з 2008 по 2010 рік) говорить, що італійські компанії вже багато років вимагають від України виплатити штраф за порушення договору. У 2010 році уряд виділяв 2,6 млн грн Міністерству юстиції для захисту інтересів України в цій суперечці.

"Ми намагалися знайти компроміс - в 2005 році компаніям було запропоновано брати участь в нових конкурсах Однак їх заявки програли", - сказав Гуржос.

"Укравтодор" співпрацював з італійськими компаніями за чотирма напрямками, уточнив колишній чиновник. Одним з них були консультації по можливості створення платної дороги між Києвом та Одесою.

"Ініціатором залучення цих компаній був тодішній міністр транспорту і зв'язку Григорій Кирпа. Але уряд так і не затвердив нашу угоду. Це робило договір нелегітимним, тому ми припинили фінансування", - розповів Гуржос.

За його словами, компанія також не виконала частину вимог "Укравтодору", але які саме, він уточнити не зміг. Вартість контракту з Тоrnо Global Contractinq і Beta фінансування становила 5,5 млн євро, Україна виплатила лише 2 млн євро.

В уряді мають намір провести чергові переговори з компаніями. Під час зустрічі сторін 26 вересня 2012 було прийнято рішення про те, що українська сторона проведе консультації з урядом про подальше вирішенні цього питання, говориться в проспекті. 23 січня поточного року Кабінет міністрів розглянув це питання, однак про прийняті рішення нічого не відомо.

Зараз ви читаєте новину «Італійці вимагають від "Укравтодору" і Мінтрансу 47 мільйонів євро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути