неділя, 19 квітня 2020 21:10

Іпотека: чи можливо взяти кредит на житло

Іпотека: чи можливо взяти кредит на житло
До карантину іпотека займала менше 5% серед усіх угод на ринку. Фото: unsplash.com

Банки насторожено відреагували на ситуацію, пов'язану з поширенням коронавірусу та його впливом на економіку. Майже не кредитують, розповів Gazeta.ua Руслан Земляний, керівник професійного клубу забудовників.

"Банки, які займаються іпотечним кредитуванням, стали ще більш вимогливими до позичальників. Позитивні оцінки дають по невеликій кількості заявок", - говорить Земляний.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Карантин в Україні: позичальникам дозволили не платити за іпотеку

Офіційних заяв від банків, що вони зупиняють програми іпотечного кредитування, не було, пояснює Едуард Бразас з Асоціації спеціалістів з нерухомості.

"Люди, яким не вистачає грошей, перші хто відмовляється від будь-яких угод у період турбулентності. Ніхто не вішатиме на себе ярмо зі щомісячними виплатами, бо не знає, чи працюватиме завтра взагалі. Усі, хто хотіли взяти кредити на купівлю житла, відклали ці питання на кращі часи", - наголошує Бразас.

Додає, що й до карантину іпотека займала менше 5% серед усіх угод на ринку.

Напередодні запровадження карантину в уряді прогнозували, що до кінця 2020-го іпотечні кредити подешевшають до 10%. Щоб посприяти цьому, Нацбанк поступово знижував облікову ставку. Зараз становить 10% річних. А іпотечні кредити пропонують під 17-18%.

Зараз ви читаєте новину «Іпотека: чи можливо взяти кредит на житло». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути