пʼятниця, 20 січня 2012 10:31

Інфляція виросте до 9%, а ВВП буде близько 1% - експерт

Інфляція виросте до 9%, а ВВП буде близько 1% - експерт

У поточному році зростання ВВП України очікується на рівні 1%, інфляція становитиме 9%.

Про це йдеться в прогнозі, підготовленому аналітиком Ерсте Банку Мар'яном Заблоцьким.

За словами експерта, зростання ВВП в Україні в 2010/11 роках становило понад 4%, однак уповільнення зростання економік Європи та Азії вже почало негативно впливати на українську економіку.

"Таким чином, цього року очікується зростання на рівні 1%. Останні показники промислового виробництва експортно-орієнтованих галузей слабкі: металургія і машинобудування, які становили половину експорту в 2010 році, знижують обсяги виробництва. Це відбилося в зниженні обсягів експорту в третьому кварталі 2011 р. У той же час зростання інвестицій залишається слабким через високу вартість запозичень - ставки перевищують рівень інфляції. Зараз 60% інвестиційних витрат фінансується власними коштами підприємств, однак повільне економічне зростання знизить прибутковість компаній і їх інвестиційні настрої", - прокоментував ситуацію Заблоцький.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна може сама себе забезпечувати газом - IHS CERA

Щодо інфляції, то, за словами аналітика, в 2011 році її показник був найнижчим з 2002 року.

"Сприятливі погодні умови призвели до рекордного урожаю. У поточному році урожай становитиме близько 45 мільйонів тонн зерна в порівнянні з 56 мільйонами тонн в 2011 році. Враховуючи, що продукти харчування становлять половину споживання домогосподарств, менший обсяг врожаю значним чином вплине на загальний показник інфляції. Ми прогнозуємо зростання цін на 9% в порівнянні з 4,6% в 2011 році. Найбільшим чинником зростання цін виступить ціна на газ. Навіть якщо вартість російського газу скоротиться вдвічі, розрив між роздрібною ціною і ціною імпорту все ж буде значним. Таким чином, очікується зростання цін на житлово-комунальні послуги", - зазначив експерт.

Зараз ви читаєте новину «Інфляція виросте до 9%, а ВВП буде близько 1% - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути