
У червні 2025 року споживча інфляція в Україні знизилася до 14,3% у річному вимірі, порівняно з 15,9% у травні.
Такий розвиток подій був очікуваним - з урахуванням високої бази порівняння за минулий рік, особливо щодо адміністративно регульованих тарифів, зокрема на електроенергію, повідомив Національний банк.
За оцінкою НБУ, головними факторами сповільнення стали:
- Адміністративні ціни зростали повільніше - +10,9% у річному вимірі, адже минулого року в червні відбулося одноразове підвищення тарифів.
- Базова інфляція (тобто очищена від сезонних та цінових коливань) знизилася до 12,1%, завдяки попереднім заходам монетарної політики та стабільному енергозабезпеченню.
- Інфляція на ринку послуг сповільнилася до 14,4%, що сигналізує про зниження тиску з боку ринку праці.
"Інфляція досягла піку в травні й, як очікувалося, почала знижуватись у червні. Але фактичний рівень дещо перевищив прогноз через несприятливу погоду", - пояснили в НБУ.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Інфляція в Україні сповільнилася: у червні ціни зросли на 0,8%
Що подорожчало найбільше?
- Сирі продукти харчування подорожчали на 28,7%.
Ціни на м'ясо, кісточкові фрукти, яблука та ягоди зросли через весняні заморозки, зменшення поголів'я худоби та подорожчання кормів.
- Оброблені продукти також подорожчали швидше - +18,2%. Особливо м'ясна продукція та кава (через світові ринкові тенденції).
- Водночас овочі подорожчували повільніше завдяки новому врожаю та зростанню імпорту.
У червні ціни на паливо зросли на 3,1%, переважно через нестабільність світових цін на нафту ы послаблення гривні до євро.
Водночас на ринку скрапленого газу спостерігалося послаблення тиску завдяки надлишку поставок.
Ціни на непродовольчі товари сповільнилася до 3,6%. Зокрема, ціни на одяг і взуття залишаються нижчими, ніж торік. Дорожчання товарів тривалого вжитку також незначне.
У НБУ очікують, що у другій половині 2025 року інфляція продовжить знижуватися. Хоча ризики залишаються - передусім через погодні умови та волатильність зовнішніх ринків.
Інфляція в Україні повертається до спадної динаміки, хоча певні продукти й послуги дорожчають швидше через фактори, які складно контролювати - погода, імпорт, глобальні ціни. Водночас фундаментальний тиск на ціни зменшується, що створює передумови для стабілізації в другому півріччі.
У травні споживча інфляція в Україні зросла до найвищого рівня з початку року - 15,9% у річному вимірі, що перевищило прогноз Національного банку.
Аналітики пояснюють стрибок цін суттєвим подорожчанням сирих продуктів харчування, зокрема продукції тваринництва - молока, м'яса та яєць, а також окремих овочів і фруктів. Ці категорії постраждали через зростання виробничих витрат, зменшення поголів'я та несприятливі погодні умови.
Коментарі